2004. december 19. vasárnap 06:20

 

Átadták a Magyar Örökség-díjakat

 

A Magyar Örökség és Európa Egyesület által felkért testület 37. alkalommal hozta meg döntését korunk, valamint a második világháborút megelőző időszak legjelentősebb magyar teljesítményeinek megnevezésében; a kitüntető címeket tanúsító okleveleket szombaton adták át a Magyar Tudományos Akadémián.

 

Hámori József, a Magyar Örökség és Európa Egyesület bírálóbizottságának elnöke köszöntőjében elmondta: "a legfontosabb az, hogy azt a negyven-ötven esztendőt, amely a 20. század második felében nem nagyon ismert örökségünk számára, ezt próbáljuk visszanyerni a Magyar Örökséggel díjazottakon keresztül".
"A másik, hogy a díjazottak bizonyos értelemben azt kívánják mutatni, hogy merre kell haladni ennek az országnak, a magyarságnak, a nemzetnek ahhoz, hogy újra felemelkedő pályára kerüljön" - tette hozzá.
A civil kezdeményezés nyomán létrejött Magyar Örökség Egyesület a díj odaítélésével ezeket az életműveket és teljesítményeket szeretné bemutatni - hangoztatta Hámori József.
A grémium posztumusz Magyar Örökség-díjjal ismerte el Andor Ilona (1904-1977) zenepedagógust, karnagyot, a magyar ének- és kóruskultúráért kifejtett tevékenységéért. Az elismerő oklevelet és az aranyjelvényt B. Horváth Andrea, az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa Egyesület elnök-karnagya vette át.
Szintén Magyar Örökség lett a Hanák Tibor által alapított Bécsi Napló. Az Ausztriában kéthavonta megjelenő lap a nyugati diaszpóra megőrzéséért kifejtett negyedszázados tevékenysége miatt jegyeztetett be a Magyar Örökség aranykönyvébe. Az elismerést Deák Ernő, a Bécsi Napló főszerkesztője vette át.
Gyapay Gábor történész, író, pedagógus több évtizedes pedagógiai és történészi alkotómunkásságát ugyancsak Magyar Örökség kitüntető címmel ismerték el.
A Magyar Tudományos Akadémián 1904-ben megalakult Magyar Nyelvtudományi Társaság nyelvművelő tevékenységéért részesült az elismerésben. A kitüntetést tanúsító oklevelet és aranyjelvényt Benkő Loránd, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke és Kiss Jenő, a társaság főtitkára vette át.
Magyar Örökség kitüntető címet adományoztak Baróti Lajos labdarúgó edzőnek több évtizedes kiemelkedő edzői és pedagógiai tevékenységéért.
Vekerdi László irodalomtörténész ugyancsak a Magyar Örökség kitüntető címet tanúsító oklevelet vehetett át európai értékű műveltségőrző és -átadó elkötelezettségéért.
A Géza fejedelem által életre hívott Pannonhalmi Főapátság, amely ezeréves történelme során meghatározó szerepet játszott a magyar kultúrában és oktatásban, szintén a Magyar Örökség része lett. A Pannonhalmi Főapátság a magyarországi művelődés kialakításában és felvirágoztatásában kifejtett évezredes tevékenységéért kapta a díjat. A kitüntető elismerést Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát vette át.
Az immár kilenc esztendeje, évente négy alkalommal kiosztott elismerésről állampolgári javaslatok alapján a Magyar Örökség bírálóbizottsága titkos szavazással dönt. A díjra személyeket, együttest, intézményt, valamint teljesítményt lehet javasolni.
A Magyar Örökség-díj bírálóbizottságának elnöke Hámori József neurobiológus, agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke. A kitüntetést életre hívó Magyarországért Alapítványtól a díj gondozását 2003 tavaszán vette át a Magyar Örökség és Európa Egyesület.
A következő díjátadást 2005. március 19-én tartják.

MTI - fideszfrakcio.hu

Vissza a kezdőlapra