2004. október 30. szombat 15:19

 

Nem riogatott a Fidesz: Tóth István már egy éve kérdezett a paprikáról

 

Önöknek tiszta a lelkiismeretük? - tette fel a kérdést a Blikk - egyebek közt Németh Imre agrár- és Kóka János gazdasági miniszternek az össznépi felháborodást kiváltó paprikabotrány ügyében. Németh Imre a lapnak adott válaszában azt állítja, számára "csak a napokban lett világos, hogy a kereskedelmi forgalomba is kikerült a méreg".

A politika színpadán először 2003 szeptemberében kerültek terítékre a hungarikummal kapcsolatos anomáliák. Tóth István fideszes országgyűlési képviselő a mezőgazdasági miniszternek ekkor tette fel a kérdést: "Mikor engedélyezték és milyen mennyiség behozatalát hagyta jóvá a tárca fűszerpaprika őrlemény, illetve félkész termék beszállítására Dél-Amerikából, igaz-e, hogy a kérelmező a Kalocsai Fűszerpaprika Rt.?"

A fideszes kételyeket a szokásos riogatásnak beállító agrárminiszter

válaszában egyenesen indokolatlannak tartotta a "képviselő úr aggodalmát". Az import paprika magyarországi piacokon betöltött szerepét is bagatellizálni kívánta Németh, amikor azt állította, hogy "csak elenyésző szerepet játszik" a külföldről, behozott növény. Arra, hogy mekkora ez az "elenyésző szerep", arra jól rávilágítanak Lakatos Lajos, a magyar piac negyven százalékát, biztosító Kalocsai Fűszerpaprika Rt. vezérigazgatójának szavai, aki az Indexnek nyilatkozva azt mondta, hogy csak tavaly 955 tonna import paprika érkezett Magyarországra.
Németh Imre a Kopint-Datorg adataira hivatkozva azt is állította, hogy dél-amerikai, féltermék, illetve őrlemény behozatalára nem került sor. A kereskedők és feldolgozók ugyanakkor tudják, a Magyarországot elárasztó, olcsó dél-amerikai paprika a legtöbb esetben egy másik európai uniós országból érkezett, így származási helye a papírokból egyértelműen nem derülhetett ki.
Ami sok ember számára csak most vált evidenssé, a szakemberek körében már korábban is ismert volt: a brazíliai éghajlat különösen kedvez az ottani paprikát is megfertőző penészgomba elszaporodásának.

Kérdés tehát, miért nem indítottak már akkor vizsgálatot,

akár csak az egészségügyi hatóságok a toxintartalom kimutatása érdekében. Különösen annak tekintetében, hogy az Index internetes portálnak nyilatkozó egyik szakértő szerint a toxin már akkor is jelen volt az import fűszerben, amikor Németh a parlamentben magát fényezte.
Érdemi reakciókról akkor sem lehetett hallani, amikor

a Hússzövetségnél idén májusban már értesülést szereztek a fűszerpaprika körüli gondokról.

A tárca azt követően sem lépett az ügyben, hogy - a Napi gazdaság értesülései szerint - a Bács-Kiskun megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás szakemberei először idén augusztusban kifogásolható minőségű őrleményeket találtak paprikafeldolgozó és -forgalmazó cégeknél. A megyei ellenőrök akkor a vizsgálatokról tájékoztatták az egészségügyi hatóság, az ÁNTSZ illetékeseit is.
Két napja az is kiderült, hogy már az Európai Unió is tudott a mérgezett paprikákról - lévén Szlovénia már két hete riadóztatta az EU élelmiszer- és takarmány-gyorsriasztási rendszerét (RASFF), hogy egy Magyarországról származó termékben toxint találtak. Furcsa módon a Magyar Köztársaság kormánya még ekkor sem szerzett tudomást a magyar polgárok egészségét veszélyeztető botrányról.

 

***

ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz- Magyar Polgári Szövetség
Tóth István

K/5348.

 

Dr. Szili Katalin
az Országgyűlés Elnökének

Írásbeli választ igénylő kérdés

 

HELYBEN

Tisztelt Elnök Asszony!

"Mikor engedélyezték és milyen mennyiség behozatalát hagyta jóvá a tárca fűszerpaprika őrlemény, illetve félkész termék beszállítására Dél-Amerikából, igaz-e, hogy a kérelmező a kalocsai Fűszerpaprika Rt?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján írásbeli választ igénylő kérdést kívánok benyújtani

Dr. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úrhoz

 

Tisztelt Miniszter Úr!

A Kalocsa környéki területek hagyományosan fűszerpaprika termelésére alkalmas területek voltak, melyet az elmúlt évtizedben a környék termelői kapacitásának leépítését a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. a termelői szerződések területi átcsoportosításával hajtott végre. (Kalocsa és környéke helyett, nyírségi területek, mezőségi területek)

Ezen cég jogelődje a KAGE Rt. állami tulajdonú gazdaság volt, mely a privatizáció után a menedzsment és egyes termelő szövetkezetek tulajdonába került, illetve a Magyar Állam egy db aranyrészvényt tartott meg.

Az átalakulás után a kalocsai Fűszerpaprika Rt. néven folytatja gazdasági tevékenységét, melyet sajnálatos módon a Magyar Állam képviselője az egy darab arany részvényével egyáltalán nem befolyásol. Ezek után a hazai termelői kedv teljes szétverése ha gyenge minőségű, dömpingáron behozható Dél-Amerikai vagy Ausztrál fűszerpaprika őrlemény vagy félkész termék jelenik meg a hazai piacon, a hazai termelést előmozdító vállalat aktív közreműködésével. Roppant furcsa, ha ehhez a térség munkanélküliségét növelő tevékenységhez a Magyar Állam import engedélyek kiadásával segédkezik.

Ezért kérdezem Miniszter Úrtól: "Mikor engedélyezték és milyen mennyiség behozatalát hagyta jóvá a tárca fűszerpaprika őrlemény, illetve félkész termék beszállítására

Dél-Amerikából, igaz-e, hogy a kérelmező a kalocsai Fűszerpaprika Rt?"

Várom válaszát,

Budapest, 2003. szeptember 10.
 

 

---

Tóth István úr
országgyűlési képviselő
Fidesz-MPSZ Országgyűlési Képviselőcsoportja
Országgyűlés Irodaháza

BUDAPEST
Széchenyi rkp. 19.
1358

Tisztelt Képviselő Úr!

A Házszabály 91. §-a alapján K/5348. számon hozzám benyújtott, "Mikor engedélyezték és milyen mennyiség behozatalát hagyta jóvá a tárca fűszerpaprika őrlemény, illetve félkész termék beszállítására Dél-Amerikából, igaz-e, hogy a kérelmező a kalocsai Fűszerpaprika Rt.?" című írásbeli kérdésére a következő választ adom.

A fűszerpaprika sajátos magyar termék, hungaricum. Évente 5-6 ezer hektár termőterületen, a megtermelt mintegy 50-60 ezer tonna nyers csöves fűszerpaprikából 8-10 ezer tonna őrleményt állítanak elő. Ebből 3,5-4 ezer tonna őrleményt a hazai piacon, mintegy 5 ezer tonna őrleményt export piacainkon (Németország 30 %, Ausztria 20 %, CEFTA országok 18 %, Benelux országok 15 %) értékesítünk. Az import csak elenyésző szerepet játszik, importból (Dél-Afrikai Köztársaság, Szlovákia, Szerbia) csak néhány száz tonna kerül be évente. Az előző adatokból látható, hogy az ágazat exportorientált, a megtermelt termés mintegy 60 %-a kerül kivitelre.

A fűszerpaprika őrlemény és féltermék kereskedelméhez sem kiviteli, sem behozatali engedély nem szükséges. Az import korlátok között tartására a hatályos vámvédelem (44,2%) eddig elegendőnek bizonyult. A szabadkereskedelmi tárgyalások során mindig is nagyon vigyáztunk arra, hogy az itthon megtermelt fűszerpaprika versenytársa, a külföldről behozott féltermék, illetve őrlemény semmilyen kedvezményes vámkontingenst ne kaphasson. A Kopint-Datorg adatok szerint dél-amerikai, ausztrál fűszerpaprika féltermék, illetve őrlemény behozatalára nem került sor, míg Ausztráliába minden évben exportálunk magyar fűszerpaprika őrleményt.

Fentiek alapján megállapítható, hogy Képviselő úr aggodalma nem volt indokolt.

Kérem válaszom elfogadását.

Budapest, 2003. szeptember 25.

Tisztelettel:
Dr. Németh Imre
 

forrás: fideszfrakcio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra