2004. október 26. kedd 20:25

 

Bajban van az oktatás

  A magyar oktatás elég nagy bajban van, és a jövő évi költségvetési törvényjavaslat a bajt csak tetézi - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus álságosnak nevezte, hogy a költségvetési vita kezdetén az oktatási miniszternek nincs más dolga, mint hogy a testnevelési osztályzatokról értekezzen. Magyar Bálint múlt szerdán jelentette be, hogy jövő szeptembertől várhatóan megszűnik a testnevelés jegyekkel történő osztályzása a közoktatásban. Pokorni hangsúlyozta, hogy a jövő évre két lépcsőben tervezett normatívacsökkentés több mint 1.700 kistelepülési oktatási intézményt hoz nagyon nehéz helyzetbe.

 

A politikus szerint 15 éve nem volt példa arra, hogy a gyerekeken olyan gátlástalanul próbáltak volna meg spórolni, mint a jövő évi költségvetésben. Megjegyezte, hogy mindeközben a kormányban 140-re emelkedett az államtitkárok száma.

Pokorni Zoltán szerint a legnehezebb helyzetben a zenét és művészetet oktató iskolák, illetve az ott tanuló diákok kerülnek. Mint mondta, az ő támogatásukat csökkentik leginkább. Közlése szerint hasonlóan nehéz helyzetbe kerülnek a kollégista gyerekek és az egyházi iskolákban tanulók, illetve oktatók.

Véleménye szerint az egyházi iskolák támogatásáról az utóbbi időszakban ízléstelen vita alakult ki, és a támogatási formákról a kormány tagjai nem a valóságnak megfelelően nyilatkoznak.

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a költségvetési törvényjavaslat gyengíti az óvodák és az iskolák vezetését, tovább növeli a pedagógusok munkaterhét. Mint mondta, az előterjesztés egyértelművé teszi, hogy a törvényben foglalt vezetői pótlékokat nem kívánják ebben a ciklusban rendezni.

Elhangzott, hogy a javaslat szinte lehetetlenné teszi a jövőben az intézményalapítást, és nehezíti, hogy az óvodákat, illetve iskolákat fenntartó önkormányzatok finanszírozási nehézség esetén ezeket az intézményeket más fenntartónak adják át. Ezzel szerinte a Gyurcsány-kormány elkötelezte magát amellett, hogy a kistelepülési óvodáknak és iskoláknak ne legyen "menekülő útvonaluk".

Pokorni Zoltán felhívta a figyelmet, hogy a költségvetési törvényjavaslat nem szól a béremelésekről, miközben a munkavállalók kétszámjegyű béremelkedést tartanának indokoltnak.

MTI

 

Vissza a kezdőlapra