2005. január 01. szombat 23:13

 

Karácsonyi olvasni- nézni- hallgatnivaló

Karácsonyi olvasnivaló

Giotto: Betlehem

Munkácsy Dorottya alkotása
MHL Foto

 

Karácsonyi tryptichon

I. Adventi fénykvartett 

II. Violaszínű vasárnapok

III. Gallyak keresztje

Kiskarácsony – nagykarácsony

"Régi karácsonyok várakozása búsítja most agyamat: a kapkodó latolgatások hetei voltak azok: mit kérjek, minek is örülnék igazán; órákig tartó csatangolások a városban, a fénylő kirakatok monoton vizslatása: ez unalmas: ez is, ez is; ez jó lenne, de sokba kerül; végül mégis terjedelmes lista jön össze; aztán az izgatott várakozás, miközben saját ajándékaimat készítem: nyírok, szabok, rajzolok, ragasztok, s egyre csak azon jár az eszem: mit kapok? Mi lesz a csomagban? S mi enyhítené vajon a friss izgalmat? Mit kérjek –˙ma!?"

A 2 angyal

"Ti pedig vigasztalódjatok drága gyermekeim! (A magyar címertartó pajzsot tartó angyalokról van szó). Új feladatot kaptok: közeleg a karácsony, s ti fogtok új reménységet vinni minden megkeseredett lelkű hívemnek a Kárpát-medencében!"

Firenzében, ezernégyszázban

Budapesti beszélgetés Schiff Andrással Itáliáról és Mozartról.

II. János Pál pápa üzenete a Béke Világnapjára

 "Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, hanem te győzd le a rosszat jóval" címet viseli a pápa ez évi üzenete. Az üzenet egyik mondata Karácsonyhoz "illő" feladattal bíz meg bennünket: "azoknak, akiknek kötelességük gondoskodni a béke és a népek közötti kapcsolatok megteremtéséről, önmagukban és másokban is fel kell ébreszteniük a „szeretetet, amely az erények királynője és nagyasszonya”.

Velünk, de nem nélkülünk

Karácsony előtt néhány nappal két esemény is borzolhatta mind a hívő, mind a csupán józan, kellő toleranciával áldott embereket.

Karácsonyi tallózó

 

Az MHL-en megjelent korábbi karácsonyi anyagok

 

2003

2002

Németország Franciaország Anglia Csehország

Mennyből az angyal (midi)

"Tu scendi dalle Stelle,"  Pius IX (1846-1878) pápa versére

2001

2000

 

vissza Tovább a kezdőlapra