2004. december 18. szombat 00:30

 

A gázáremelés üzenete

 

Nem tartalma, hanem a szerző személye miatt adjuk örömmel közre az alábbi írást. Régi vágyunk, hogy a honlap használja ki a műfaj lehetőségeit, pl. az interaktivitást. Ezért minden olvasói reakciót köszönünk. A jelen cikk mondanivalójával pedig teljes mértékben egyetértünk.

 


--------------------------------------------------------------------------------

A gáz árának emelése kapcsán gondolkodtam azon, mi az üzenete a bejelentett áremelési metódusnak.

Volt arról szó, hogy a kompenzációs rendszer, amely a fogyasztás nagyságától teszi függővé a segítség mértékét, nem éppen a legmegfelelőbb. Hiszen a nagy családok, amelyek nem éppen a magasabb anyagi helyzetűek között vannak, így kikerülnek a kompenzációból.


Viszont azzal, hogy most az egyes részek külön százalékkal emelkednek, még inkább azt üzeni a kormány, hogy csak nehogy megpróbálkozzunk azzal, hogy generációk egy házba költözzenek.


Ki is a kis fogyasztásúak? Azok, akiknél nincsenek gyerekek, legtöbb esetben már nincsenek, vagyis idős nagyszülők, akik még önellátásra képesek. (nagyszüleim még - hála Istennek - így tudnak élni) De mi van, ha betegebbek lesznek? Jó lenne ha valamelyik gyerekükhöz odaköltözhetnének. Igen ám, de akkor könnyen lehet, hogy a család a magasabb kategóriába billen át, mert több gáz fog fogyni.

Ha azt mondták volna, hogy minden kategóriánál egységes százalékkel emelik az árat, akkor az is nagyobb összegű emelést jelentene a magasabb fogyasztási kategóriánál, hiszen a magasabb összeg azonos százalékkal való növelése nagyobb összegű növelést jelent. Így, hogy nem csak az összeg nagyobb, hanem az emelés százaléka is, még jelentősebb az emelkedés.


Vagyis a kormány üzenete: nehogy magadhoz vedd idős szüleidet, nehogy vállalj még egy gyermeket, mert még többet fogsz fizetni a gáz használatáért.

Egyébként hasonló jellegű pl. az autópálya matrica árának emelése. A nagyobb kategória árai magasabb százalékkal emelkedik, ami könnyen azt eredményezheti, hogy a teherautók egy része leszorul az autópályáról...


Fülöp Ákos RM
Kőbányai Szent Család Plébánia
1103 Budapest Kada utca 25
260-7905
satya@hcbc.hu

 

Vissza a kezdőlapra