2004. december 11. szombat 21:46

 

Hódolat Einstein nagysága előtt

 

 

 

Sétálok az Európai Parlament harmadik emeletén. Otthon úgy mondanák, "főemelet". Itt fut össze az ember majdnem mindenkivel, innen lehet eljutni bárhová. Nézem a foltoktól tarka, időtől szürke padlószőnyeget, amelyen a tisztítógépek felmarásai olykor visszájára fordították a szálakat. Az egész mérhetetlenül kopott és undorító. Erről jut eszembe a hazai politika. Miért van ez a rettenetes görcsös hadakozás a népszavazás ügyében? A kórházak dolgát értem. Olcsón meg akarnak venni egyesek néhány szebb jövőjű ingatlant. Ezért kár persze az egész hercehurcáért. A magántőke megmentő szerepéért. Ha befektetőket akarnának, már tenni kellett volna valamit, hogy legyenek. Hogy a kórház üzem ne legyen biztosan deficites. Erre azonban sem pénz, sem akarat.

Ám az állampolgárság ügyében még ennyi indok sem található. Csak. Valami mély, engesztelhetetlen gyűlölet mozgatja őket. Ehhez most hozzá jön a félelmük, hogy az igen győz.

 

Dicsőséges nagyurak, hát

Hogy vagytok?

Viszket-e úgy egy kicsit a

Nyakatok?

 

Viszket nekik bizony, mert nem szoktak hozzá, hogy ne az történjék, amit ők akarnak. Hogy jön ahhoz holmi Magyarok Világszövetsége, hogy népszavazást rendezzen? Mit képzelnek ezek? De képzelhetnek, amit akarnak, mi az ország felelős vezetői, mi úgyis azt teszünk, amit akarunk. Kétharmados törvények ezek, s majd megpróbáljuk az ellenzékre kenni, hogy nem valósul meg a "népakarat". Ilyesfélével vigasztalódnak, s közben hazudnak, hazudnak, meg hazudnak. Örkénytől származik állítólag a Kossuth Rádió 1956-os vallomása: "hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon!" Az utódok ma is ezt teszik, s mégis megharagszanak, ha nem látjuk a különbséget Kádárék és a KISZ KB milliárdosai között. Gőgös Gyurcsány Gedeon meg csak mondja, mondja a magáét. Kétszer ritkán egyformán, de egyre nagyon tud vigyázni: igazat csak nagyon elvétve.

 

Nézem a kopott szőnyeget. Lassan elérem a keresett termet. Ahogy végig gondolom az otthoni nyilatkozatokat, a sokmilliárdos hatásokról, a várható európai reagálásoktól, már nem is olyan randa ez a szőnyeg. A relativitás elmélet ma is beigazolódott.

Surján László

 

 

 

Vissza a kezdőlapra