2004. november 24. szerda 23:08

 

Magas Tátra - fájó képekben

 

A helyenként 170 kilométeres óránkénti sebességgel haladó orkán pusztításáról holdbéli tájakra emlékeztető, megrázó képeket kaptunk.

 

A Magas-Tátrában száz évig helyrehozhatatlan károkat okozó orkán nyomán több millió köbméter tűlevelű erdő fekszik a földön péntek óta. A vihar nem csak az erdőket söpörte el, hanem az állatvilágban is súlyos kárt tett, sok állat elpusztult, vagy riadtan visszavonult a megmaradt bozótosokba. Riasztó, hogy a hóban még csak állati lábnyomokat sem találni, ezért  vélhetően nagyon sok erdei vad nem élte túl az orkánt.

 

A hegyvidék "átláthatóvá" vált. A múlt csütörtökön még álló erdőségek néhány óra alatt "térdre rogytak", és így sosem látott tátrai távolságok váltak beláthatóvá.

"Fák, erdők nélkül a térség értékét veszítette" - nyilatkozta a Tátrai Nemzeti Park igazgatója, aki szerint a károk egyelőre felbecsülhetetlenek, mi több, a tavaszi olvadáskor újabb károkat okozó árvizek várhatók, hiszen az olvadó hó az erdők fékező hatása nélkül az új erdőtelepítésekhez szükséges talaj jelentős részét lemossa majd a sziklás területről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra