2004. október 19. kedd 00:26

 

Több van benned

a bíztatás egy bruggei palota bejáratáról érkezik...
 

A Bertelsmann cég, részben önmaga reklámozására, fogadást rendezett Brüsszelben, az Európai Parlament mögött fekvő park Solvay könyvtárépületében. A fogadás súlyát a luxemburgi miniszterelnök beszéde adta meg. Ezen az estén többről volt szó, mint üzleti érdekekről, politikáról és gazdasági növekedésről.

Jean-Claude Juncker, Luxemburg kormányfője nemcsak az üzleti szempontból közelítette meg Európát, az Unió fejlődését. Az angolt mellőzve franciául és németül (mely nyelvek igaz, anyanyelvei!) szólt a közönséghez, kezdve azzal a gondolattal, hogy amerikai és vietnami útjáról Európába visszatérve - szemben az amerikaiakkal és vietnamiakkal - magukat sajnáltató, bizonytalan, rezignált európaiakkal találta szemben magát. Pedig Juncker szerint kicsinyhitűségünkkel szemben van mire büszkének lennünk: a világon nincs még egy belső piac, amely annyi országot összefogna, mint az Unióé; bár Amerika nem hitt a közös valutában, ma mégis 12 ország tagja a Monetáris Uniónak.

Németül beszélt a jövőről, a jövő év első felében esedékes luxemburgi elnökség prioritásairól: a költségvetés alakulásáról, a török csatlakozási tárgyalás megkezdésének lehetőségéről, a stabilitási paktumról.

Mindezek politikai témák egész Európa számára fontosak, mégis egy mondat mindennél lényegesebbnek tűnt, súlyosabbnak hangzott a keresztény ember számára: Juncker szerint még kevesebb probléma lenne, ha nem csak pénz lenne bőséggel Európában, hanem kispapokból sem lenne hiány a szemináriumokban. Buttiglione biztos jelölt után ismét egy európai politikus, aki mások előtt, üzleti körökben vállalja keresztény értékeit!

T.A.

 

vissza Vissza a kezdőlapra