2004. december 13. hétfő 21:23

 

Milliárdos költségű a kormány "udvartartása"

 

Több, mint egymillárd forintot fizetett ki idén a kancellária-minisztérium a Meggyessy-Gyurcsány kormány udvartartására - jelentette ki egy múlt héten nyilvánosságra került adatsorra hivatkozva Répássy Róbert fideszes képviselő. A kormányszóvivő szerint Répássy összekeveri a számokat.

 

A szerződések között 22 tanácsadói megbízás szerepel. Leggyakoribb volt a kommunikációs-tréning, de jogi, politikai, és vezető tanácsadás címén is fizettek ki pénzeket. Ezek között havi 3 milliós tételek is szerepelnek. A kancellária idén 7 tanulmányt készíttetett, volt amelyik 10 millióba került. A megrendelt 10 közvélemény kutatásból a Szonda Ipsos 116, a Medián 56, a Marketing Centrum 42 milliós megbízáshoz jutott.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese: "A kancellária beszállítója többek között a Miniszterelnöki Hivatal volt közigazgatási államtitkára, Zsuffa István által vezetett Hold-Ing Kft., a volt adatvédelmi biztos, Majtényi László által vezetett Eötvös Károly Központ Kht., Rudi Zoltán korábbi cége, a Kiwiland Kft., valamint Gyurcsány Ferenc üzlettársának, Tunyogi Lászlónak a volt cége, az Econ-Trust Kft."

A kancellária 30 millió forintot fizetett ki tolmácsolásért, 9 milliót a miniszterelnök fotózásáért, 8,5 milliót vendéglátóipari szolgáltatásokért. A kormányszóvivő szerint Répássy Róbert összemossa a különböző adatokat.

"Összekeveri az egy évvel ezelőtti közbeszrzési pályázatok eredményeit, a miniszterelnöki hivatalban számlás fizetéssel foglalkoztatott munkatársak munkabérét illetve a kormányzati munkához elengedhetetlen döntéselőkészítő hatástanulmányok megrendelésének ügyét. Ezek ugyanis azért eléggé körülhatárolhatóan elválaszthatóak egymástól. Répássy úr erősen összemossa ezeket" - fogalmazott László Boglár kormányszóvivő.

Répássy Róbert arra kérte fel Kiss Péter kancellária-minisztert, hogy hozza nyilvánosságra a többi, közpénzből készített hatástanulmány, közvéleménykutatás és szakértői vélemény listáját és költségét is.
 

forrás: hírTV

Vissza a kezdőlapra