2004. december 16. csütörtök 17:27

 

Újraszámolás

 

A Magyarok Világszövetsége videofelvételekre hivatkozva még a múlt héten nyújtott be panaszt az Országos Választási Bizottságnál a népszavazás végeredménye ellen. Azt kifogásolták, hogy több szavazókörben a szavazatszámlálók felcserélték az igeneket és a nemeket. Az Országos Választási Bizottság hatáskör hiányában nem tudott dönteni a beadványról, ezért a panasz átkerült a Legfelsőbb Bírósághoz, amely végül úgy döntött, hogy a végeredmény megállapítása előtt az OVB-nek ellenőriznie kell a vitatott szavazóköri eredményeket.

 

Az LB döntése szerint kb. 1200 szavazókörben ellenőrizni kell a jegyzőkönyveket. Ez az összes szavazókör mintegy 10-12 százalékát jelenti.
(
az érintett szavazókörök listája)

Már megállapított különbségek:

A szövetség korábbi beadványai alapján újraszámlálták a szavazatokat

Főváros IV. kerület  21.szkör az eredeti jegyzőkönyv szerint a kettős állampolgárságot 182-en támogatták, 230-an viszont nem, míg a megismételt összesítés után az igenek száma 200-ra nőtt, a nemeké 212-re csökkent
Pest megye Budaörs 5.szkör Kórházprivatizáció: az újraszámlálás után 210 IGEN-ből 424 IGEN lett

Csenger Zalán Zsolt választókerületi elnök tájékoztatta az MVSZ sajtószolgálatát, hogy Budaörsön, az 5. sz. szavazókörben újraszámlálták a kórházprivatizáció kérdésére leadott szavazatokat.

Eredeti: 1. Kórházprivatizáció:   IGEN-210 NEM-424
Az újraszámlálás után:
1. Kórházprivatizáció:                IGEN-424 NEM-210
2004-12-15 12:12:58

2. Kettős állampolgárság:          IGEN-417 NEM-219
A kettős állampolgárság kérdésére leadott szavazatokat nem számlálták újra, mert azt nem kérte senki.

A budaörsi eset nem szerepelt az MVSZ által kifogásolt 1139 szavazókör listáján.

Pest megye Tárnok 4. szkör.  
   

Budaörsön és Tárnokon a kórház-privatizációra vonatkozó kérdésre leadott igen és nem szavazatok kerültek egymással felcserélve a jegyzőkönyvbe.

 Az MVSZ ezzel a három esettel alátámasztva azt a feltételezését látja megerősítve, hogy ilyen tévedés összesen 1139 helyen fordulhatott elő. Ha nem is mindenhol, de azokban a szavazókörökben, amelyekben mindkét kérdés esetén a nem válaszok voltak többségben, az MVSZ újraszámlálást tart szükségesnek.

(Táblázatunkat a megállapított eltérésekkel folyamatosan kiegészítjük)

Vissza a kezdőlapra