2004. november 17. szerda 23:15

 

Vesztes nyugdíjasok

 

A magyar átlagnyugdíjasok számára 11 ezer forint veszteséget okozott a bankárok-milliárdosok kormánya

 

A szocialisták a kábítás nagymesterei. Jól hangzó, csábító ígéretet tettek: kapjanak a nyugdíjasok is 13 havi nyugdíjat. Kormányra kerülve azután kiderítették, hogy ezt négy év alatt akarják megvalósítani, minden évben egy hetet emelve az így egy- meg kétheti nyugdíjjá soványodott választási ígéreten.

Az Orbán kormány egyrészt megtartotta a nyugdíjemelésre vonatkozó törvényeket, másrészt abból az elvből kiindulva, hogy amit a törvény nem tilt, azt megengedi, az abban foglalt emelésnél minden évben többet emelt.

 

Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy mit hozott egy átlagnyugdíjasnak a szocialista kormányzás és mit jelentett volna, ha továbbra is az Orbán kormány intézi az ügyeket.

Az Orbán-kormány utolsó két évében, a törvényben előírt mértékhez képest, évente 3 százalékkal több emelést kaptak a nyugdíjasok.

 

2003-ban az átlagnyugdíj 50 428 forint volt. Az 53 heti nyugdíj ez alapján 12 607 forint volt.  A polgári kormány, ennek az átlagnyugdíjnak a 3 százalékát adta volna, tehát 18 154 forintot.  Ez azt jelenti, hogy a szocialisták 2003-ban öt és fél ezer forintot vettek el a nyugdíjasoktól.

 

Ezidén az átlagnyugdíj 55 ezer forint. Ennek kétheti nyugdíja 27 500 forint. A polgári kormány által alkalmazott rendszerben a nyugdíjalapba beépült volna a 3 százalékos nyugdíjemelés, az átlagnyugdíj 56 ezer forint lett volna. Így a mostani 27 500 forint helyett 33 272 forintot kaptak volna a nyugdíjasok. Ez azt jelenti, hogy 2004-ben a szocialisták közel 6 ezer forintot vettek el a nyugdíjasoktól.

 

2003-ban és 2004-ben, a szocialista kormány összesen több mint 11 ezer forintot vett el a nyugdíjasoktól.  Ez az összeg talán jobb helyen lett volna a nyugdíjasoknál, mint a bankárok és milliárdosok kormányánál.

 

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra