2005. február 26. szombat 22:25

 

Már rendőrök őrzik a minisztériumot

 

Vasárnap is tüntetnek a gazdák, ha reggel kilenc órakor nem folytatódnak a szakértői tárgyalások. A termelők azt mondják, addig nem mennek haza, amíg nem születik megállapodás. A gazdák szerint kizárólag Németh Imre szakminiszter miatt szakadtak meg az egyeztetések. A szombati nagygyűlésen több ezren követelték, hogy Gyurcsány Ferenc és Németh Imre mondjon le.

 

A minisztériumot kordonnal kerítették el, és rendőrök őrzik, a tárcánál még a telefont sem veszik fel. Vidéken több helyszínen félpályás útlezárással tiltakoznak az agrártermelők, a Kossuth téren pedig civil szervezetek és budapesti szimpatizánsok tüntettek együtt a gazdákkal.

"Azt gondolom, hogy Hiller István pártelnök úr nem véletlenül tett két napja olyan kijelentést, hogy a magyar gazdáknak igazuk van. Mi változatlanul fenntartjuk, hogy maradjon meg eredeti álláspontjánál, és gondolja végig a kormány, hogy milyen helyzetben vannak a magyar gazdák" - mondta Jakab István, a MAGOSZ elnöke. Néhány nappal ezelőtt Hiller István egy televíziós műsorban azt mondta hogy a szaktárca nagyot hibázott, mivel még most sem fizette ki a gazdák uniós támogatását.

Hiller most módosította véleményét, és közölte: szélsőjobboldali politikai akció áll a gazdatüntetés mögött. Az MSZP elnöke egyetért azzal, hogy a földművelésügyi tárca felfüggesztette a tárgyalásokat, mint mondta: "a gazdák vagy elhatárolódnak a tüntetéstől, és akkor tárgyalnak velük, vagy tüntetnek, de addig, amíg ezek a politikai akciók folynak, tárgyalás nincs".


***
 

Rogán Antal szerint a kormány és a miniszterelnök felelőtlen volt, amikor megszakította a tárgyalásokat a gazdákkal. A Fidesz frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy a kormány korábban azt mondta: a költségvetésben szerepel a gazdák követeléseinek a fedezete. Most azonban azt állítják, hogy nincs pénz. A Fidesz az eltűnt pénzt keresi a kormányon.


***
 

Németh Imre vasárnap reggel tíz órakor várja a gazdákat a minisztériumban. A tárcavezető ezzel Jakab István, MAGOSZ elnök indítványára reagált, aki korábban ugyancsak vasárnapra, de az agrárgazdasági kutatóintézetbe invitálta a tárca delegációját.

.

Vissza a kezdőlapra