2005. március 31. csütörtök 17:55

 

Magyarország elvesztette az Európai Uniós csatlakozást

  

 

Magyarország az Európai Uniós csatlakozást elvesztette, ennek elsősorban politikai okai vannak - jelentette ki Glatz Ferenc a Magyar Agrárkamra által a földosztás hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett konferencián kedden Ópusztaszeren.

"A Kádár rendszer bukásához képest rosszabb pozícióban vagyunk most Európában 15 év után" - mondta az akadémikus. Hozzátette: ez nem pártpolitika, nem ideológia, hanem tények kérdése.

Az MTA korábbi elnöke szerint ennek elsődleges oka, hogy a politikai rendszerváltás sokkal több deficitet termelt ki a társadalom részéről, mint amennyire feltétlenül szükséges volt.

Az információs társadalom kialakulása és a természet és az ember viszonyának átalakulása ahhoz vezet, hogy fölértékelődik a környezetkultúra és a környezetgazdálkodás, valamint megváltozik az agráriummal kapcsolatos gondolkodás - közölte a szakember.

A mezőgazdasági tevékenység, az élelemtermelés mellett, közhasznot is hoz, a táj, a környezet karbantartásával. A nagy gond egész Európában az, miként állapítsák meg ennek a közhaszonnak az értékét, mi legyen az a pénzösszeg, amivel az adófizetői közösség biztosítja ezt a termelőknek - fogalmazott Glatz Ferenc.

Az elmúlt időszak agrárdemonstrációit az okozta, hogy ez elmúlt másfélszáz év urbánus politizálása során nem alakult ki a vidék hatékony érdekképviselete - mondta az akadémikus.

A vidék nem azonos az agráriummal, más gazdasági tevékenység színtere is, de amíg az itt lakó emberek nem tudják a környezet megmunkálásból eltartani magukat, szükségük lesz támogatására - hangsúlyozta a szakember.

Olyan vidékpolitikára van szükség, amely meghatározza azokat a területeket, amelyeket a közhaszon miatt támogatni kell, és azokat, melyeket kell piaci módon kezelni - jelentett ki az akadémikus.

(MHL-fotó: Cserhátsurány)

Vissza a kezdőlapra