2005. február 22. kedd 22:42

 

A Fidesz

új, munkabarát adópolitikai elképzelései

 

Az elmúlt két esztendő az adóterhek növekedésének éve volt. 2003-ról 2004-re 550 milliárd forintos újabb elvonással sújtották a szocialisták és szabad demokraták az embereket. A helyzet nem változott a miniszterelnökváltással sem: a Gyurcsány-kormány intézkedéseinek is a vállalkozások és a bérből/fizetésből élők isszák meg a levét. Az adóemelések 2005-ben is folytatódnak. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint csak 2004-ről 2005-re mintegy 100 milliárd forintos többlet adó- és járulékteher került az állampolgárok vállára. Állítólag "nagy a jólét", ám a Medgyessy-Gyurcsány-kormány valójában létbizonytalanságot hozott az emberek életébe: emelkednek az árak, a vállalkozásoknak egyre nehezebb, ezért nő (30 ezerrel nőtt) a munkanélküliség, a családok kiszolgáltatottnak érzik helyzetüket, az ország eladósodik. A térségben elvesztettük vezető pozíciónkat, immár minden adat szerint az utolsók közt vagyunk, egyre jobban elmaradunk a szomszédos országoktól.

A Medgyessy-Gyurcsány-kormány:

·         33 alkalommal emelt adót (pl. villany és gáz áfájának, illetve a jövedéki adó radikális emelése) és járulékokat (pl. munkavállalói egészségügyi járulék);

·         új adókat (energiaadó, környezetterhelési díj) és új járulékokat (pl. vállalkozói járulékot) vezetett be; Még a bankadó bevezetése is a polgárok hátán csattant, amelynek 30 milliárdos összegét a pénzintézetek kezelési és más költségeik emelésén keresztül máris áthárították ügyfeleikre.

·         megnyirbálta, megszüntette az adókedvezményeket (pl. lakáshitel törlesztése utáni adókedvezmény);

·         emelt szinte minden illetéken, ma jóval többet fizetünk a többnyire rossz minőségű állami szolgáltatásokért, mint korábban.

Az eredmény:

Magyarország a térség összes országát megelőzve az élen jár a munkaadói és munkavállalói terheket, az adóelvonás mértékét illetően. Az elmúlt években egykor élenjártunk a makrogazdasági mutatók és a versenyképesség tekintetében, mára sereghajtókká lettünk.

Új munkabarát adópolitikát!

Itt az idő, hogy beszéd helyett valós munkabarát adópolitikát valósítsunk meg. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt nyilatkozta nemrég, hogy akár év közben is módosulhatnak az adótörvények. Itt a lehetőség, a tett az első, a szó csak második. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség ezért február 16-án javaslatcsomagot nyújt be az Országgyűlésnek új, munkabarát adópolitika megvalósítására a vállalkozók, a családok és a nyugdíjasok biztonságáért.

A Fidesz programja a munkahelyek, a vállalkozások biztonságáért

1)       A társadalombiztosítási járulék 29 százalékról 24 százalékra csökkentése;

2)      Az egészségügyi hozzájárulás eltörlése (jelenleg 3450 Ft/hó/alkalmazott);

3)      A hazai kis- és középvállalkozások terheinek csökkentése érdekében a társasági adó 16 százalékról 8 százalékra csökkentése a 100 millió forint éves árbevétel alatti cégeknél;

4)      Legyen önkéntes a jelenleg kötelező 4 százalékos vállalkozói járulék;

5)      A vállalkozók 50 millió forintos éves árbevételig választhassák az Egyszerűsített Válallkozói Adózást (jelenleg 25 millió Ft a határ);

6)      A cégalapítás költségei 60 százalékkal, a vállalkozói engedély kiváltása 50 százalékkal, az üzlethelyiség működési engedélyének kiváltása 50 százalékkal csökkenjen;

7)      Az iparűzési adó 100 százalékát lehessen leírni a társasági adóalapból (jelenleg csak 50 százalékot lehet);

8)      A forrásadó 25 százalékról 18 százalékra csökkenjen.

A Fidesz programja a családok és a nyugdíjasok biztonságáért

1)       Radikálisan csökkenjen az áruk és a szolgáltatások adója (áfája). Az új, csökkentett ÁFA-kulcsok: 19 % (25 % helyett), 10 % (15 % helyett), illetve 5 %. A csökkentett forgalmi adókulcsok csökkentenék hazánk versenyhátrányát és elejét vennék annak, hogy a magyarok tömegével a szomszédos országokba járjanak bevásárolni. Ez növelné az államháztartás bevételeit.

2)      Csökkenjen a közüzemű díjak áfája. A villanyáramé 25 % helyett legyen 10 % (tavalyig 12 % volt), a földgázé csökkenjen 15 %-ról 10 %-ra.

3)      Állítsák vissza az otthonteremtés kamattörlesztése utáni adókedvezmény felső határát 240 ezer forintra az eddigi 120 ezer forint helyett.

4)      A pályakezdők diákhitel-törlesztését munkaadójuk adómentesen vállalhassa át.

5)      A szülők általános iskolába, középiskolába és szakmunkásképzőbe járó gyermekeik iskoláztatási költségének 30 %-át – legfeljebb diákonként 50 ezer forintot – írhassanak le adójukból. Az elmúlt években ugyanis drámai módon emelkedtek az iskoláztatás költségei és a kormány ígéreteivel ellentétben például a tankönyvek sem lettek ingyenesek.

Beszédek és bizottságok helyett törvényjavaslatot az adócsökkentésről!

Gyurcsány Ferenc is elismerte, hogy az adókulcsok csökkentése nem mérsékli az államháztartás bevételeit, hanem még növeli is. Szó sincs tehát fedezetlen ígéretektől. A kormánynak nincs oka arra, hogy ne támogassa a Fidesz új munkabarát adócsomagját. A kormány támogatása esetén a csomag elemei még ebben a félévben elfogadhatóak a Parlamentben, 2005 júliusától életbe léphetnének, hatásai pedig már ebben az évben érezhetőek lennének. Az az új, munkabarát adópolitika hatására:

·         Növekedne a vállalkozók, az ország versenyképessége;

·         A növekvő versenyképesség és a nyomában járó gazdasági növekedés új munkahelyeket teremthet, már ebben az évben 40 ezret;

·         S mindez mibe kerül? A Fidesz munkabarát adócsomagja az első évben számításaink szerint kb. 300 milliárd forintot hagyna a polgároknál. Ez azonban nem jelentkezne államháztartási hiányként, hiszen a kieső bevételeket a növekedésből fakadó többletbevétel kompenzálja. Az új adópolitika az államháztartás szempontjából már az idén nullszaldós egyenleget eredményezhet, jövőre pedig egyértelműen pozitívumot.

Az emberek a kormánytól tetteket várnak. Beszéd és “adóreform-bizottságok” helyett döntésekre van szükség.

Mára egyértelművé vált, hogy az emberek most rosszabbul élnek, mint 2002-ben. Ezért a Fidesz azt kéri Gyurcsány Ferenctől, hogy legalább olyan állapotba hozza az országot, mint ahogyan azt 2002 júniusában átvette az MSZP-SZDSZ kormány a polgári kormánytól.

.

Vissza a kezdőlapra