2005. január 22. szombat 14:05

 

Rekordok dőlnek

 

A Rákosi magyar narancsa után megismerkedhetünk a Gyurcsány féle (adó) paradicsommal

Amióta a dinamikus Gyurcsány, eredeti nevén Gőgös Gyurcsány Gedeon, átvette, amit első nekifutással átvehetett, valóban lendületbe jöttünk. A sorra megdőlő rekordok közül most egy egymással összefüggő rekordpárost mutatunk be.

Anyagunkat két oszlopba rendeztük. Az elsőben vannak időrendben a hírek. A másodikban képek egymásutánja. Ha akarsz játszani, megírod nekünk, hogy milyen mondás vagy szólás-mondás jutott eszedbe a képekről, s miért. Írni úgy tudsz, hogy ide kattintasz, vagy, ha a levelező rendszered nem jól állította be a dolgot, egyszerűen egy emailt küldesz az mkdsz@hu.inter.net címre.

Egy hét alatt kiderült, nem maga az adó, hanem az adóreform zsugorodik, ezen belül a vagyon adó csak néhány órán át élt. Béke poraira, bár bizonyára igazságosabb lenne, mint az 5 százalékos áfa kulcs emelése.

 

Képtelenségek Képek

Január 16.

Magyarországon bántóan magasak a bérterhek, és az áfa mértéke rontja a versenyképességet – szögezte le a miniszterelnök, aki szerint ezért komolyan foglalkozni kell a radikális adócsökkentéssel, illetve adó-egyszerűsítéssel, az adókulcsok számával. Gyurcsány azt kérte minisztertől, ne csak monetáris szemlélettel tekintsék át ezt a kérdést, s amiben meg tudnak állapodni, azt már az idén vezessék be.

Tehát három elem van: komoly reformról lesz szó, sőt radikálisról, amelyre még idén sor kerül, (kiskapu: ha meg lehet benne állapodni).

Január 18.

Lakner Zoltán a MAGYAR Hírlapban: Gyurcsány Ferenc nem azért verseny- és adócsökkentés-párti, mert az SZDSZ nagy befolyással bír a kormányban, „Gyurcsány az SZDSZ programjának átvételével a kommunikációs partner amúgy is ritka levegőjét szívja el. Hasonló eredménye, netán célja lehet annak, hogy Gyurcsány kormánymegbízottat menesztene Budapestre. Aki, nyilván merő véletlenségből, azonos az egyik legvalószínűbb MSZP-s főpolgármester-kandidánssal…

Ezek szerint nem is adóreform folyik, hanem SZDSZ pusztítás?

Január 21-22.

 Csupán a lehetséges forgatókönyvekről és követhető irányvonalakról tartott tájékoztatót tegnap Draskovics Tibor a beígért konkrétumok helyett, pedig tegnapra ígérte a miniszterelnök által beharangozott adócsomag kibontását. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: márciusban várhatóan a vállalkozások komfortérzetét elősegítő elsősegély-csomag javaslatát nyújtják majd be a Parlamentnek, ám a jelenlegi adórendszert érintő lényeges módosítás egyelőre nem várható. Draskovics szerint jövőre még nem lenne időszerű az egységesen egykulcsos adórendszer bevezetése, az általános forgalmi adó-kulcsok átalakítására viszont akár már az év végén sor kerülhet. (A reggeli napilapok alapján)

Így lett a múlt vasárnaptól szombatig a komoly radikálisból nem lényeges módosítás

Az általános forgalmi adó 25 százalékos felső kulcsát legalább 5 százalékponttal kívánják csökkenteni, a középső 15 százalékos és az alsó 5 százalékos kulcsot egységesíteni, miközben a gyógyszerek áfája nem változna.

A felső áfa-kulcs csökkentése nem jelenti azt, hogy a jövedéki termékeknél változnak az árak, hiszen ebben az esetben például a cigaretta, a szeszes italok vagy az üzemanyagok jövedéki adója emelkedik - kommentálta újságíróknak a lehetséges változtatás következményét László Csaba, a KPMG adótanácsadó partnere.


A bejelentés viszont az 5 százalékos kulcs emelését jelenti, ami nem barátságos lépés a kisjövedelműek felé.

"Az adó és járulékrendszer valamennyi elemét érintheti a most induló, 3-5 évre szóló adóreform, tabuk és politikai korlátok nélkül" - hangsúlyozta Draskovics Tibor. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a vagyon típusú adóelemek bevezetése is elképzelhető-e, elmondta: lépésről-lépésre, a 3 éves program keretében ez is felmerülhet. (MTI 15:22)

A kormány nem vizsgálja és nem tervezi a vagyonadó bevezetését - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter az MTI-nek, hogy elejét vegye az adórendszer átalakításával kapcsolatos híradásokat követő találgatásoknak. (MTI 20:09)

És még azt állítják, hogy a Fidesz van kommunikációs zavarban!?!.

 

vissza Vissza a kezdőlapra