2005. január 19. szerda 23:02

 

A Fidesz kérdései Gyurcsány Ferenchez

 

 Igaz-e, hogy az APEH a 2004-es költségvetési hiány kozmetikázása miatt tartott vissza 150 milliárd forint forgalmi adót az uniós adószámmal rendelkező vállalkozások adóellenőrzése kapcsán - kérdezte a kormányfőtől szerdán Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

 

A Fidesz mielőbb választ vár Gyurcsány Ferenctől arra is, igaz-e, hogy az ellenőrzések során érdemi szabálytalanságokat nem találtak, de a költségvetés 2 milliárd forint pótlékot kénytelen kifizetni az érintett vállalkozásoknak - tette hozzá Rogán Antal.

"Ha mindez igaz, akkor osztozik-e a felelősségben Gyurcsány Ferenc Draskovics Tibor pénzügyminiszterrel, vagy meneszti a pénzügyminisztert" - kérdezte a nagyobbik ellenzéki párt politikusa, aki - mint azt a minap bejelentették - a 2006-os országgyűlési választásokra készülve a Fidesz kampányfőnöke lesz.

Rogán Antal emlékeztetett arra, hogy a 2004-es költségvetés GDP-arányos deficitjét Draskovics Tibor 4,6 százalékban határozta meg, ehelyett "mértékadó elemzések" szerint 6,5-7 százalékos hiány várható, ami 2 százalékponttal több a pénzügyminiszter által ígértnél.

"Csendben jegyzem meg, hogy ez nagyjából megfelel annak, ami miatt László Csabát 2004 január elején menesztették" - mondta.

Az elmúlt két hét kormányzati megnyilatkozásaiból kiderült, hogy akár már idén jelentősen "átrajzolnák" a költségvetés alapjait - állapította meg a frakcióvezető-helyettes , és hozzátette: "Szeretnénk megkérdezni tehát a kormányfőt: azok az elképzelések, amelyeket lépten-nyomon hangoztatott (...), azt jelentik-e, hogy a kormány új költségvetés benyújtására készül". Felhívta ugyanakkor a kormány figyelmét arra, hogy ezt csak pótköltségvetés formájában teheti meg, amire a Bokros-csomag óta nem volt példa.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra