2005. január 28. péntek 22:51

 

Agrárdemonstráció lesz februárban a budapesti körgyűrűn

 

Agrárdemonstrációt tartanak a gazdák a budapesti körgyűrű több pontján február 23-24-25-én, mert nem kapták meg az ígért mezőgazdasági juttatásokat.


A kecskeméti tanácskozást a Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalmának Egyesülete (MAGFÖM), a Magyar Sertéstartók Szövetsége (MSSZ) és a Dél-Alföldi Biokultúra Egyesület szervezte, és több mint 250 gazdálkodó vett részt rajta az ország különböző részeiből, több szervezet képviseletében.

A tiltakozók az agrárdemonstráció utolsó napján, február 25-én pénteken 10 órakor a Parlament elé fognak vonulni.

A tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón Sákán Antal, az MSSZ elnöke elmondta, hogy megalakult a kilenc fős demonstrációs bizottság, amelyben a tagok a mezőgazdaság különböző ágazatait képviselik.

Hanó Milkós, a MAGFÖM elnöke ismertette, hogy a demonstrációt a gazdaszervezetek azért fogják megtartani, mert a beígért mezőgazdasági juttatásokat nem kapták meg, és nem tudnak tovább várni.

Kijelentette: "Nincs jövedelem a mezőgazdaságban, a nagymennyiségű gabona eladatlan és a nyakunkon van."

Legfőbb követelésük, hogy a földalapú támogatások uniós és nemzeti részét is azonnal fizessék ki, "mert egyébként tönkremegy a paraszt, elveszik a gépét, amit hitelből vásárolt" - mondta a MAGFÖM elnöke.

Sérelmezte, hogy eltörölték az állatjóléti támogatásokat és megszűntek azok a pályázatok, amelyek a mezőgazdasági termelők felzárkózását jelenthetnék.

A követelések között szerepel az is, hogy hatékony piacvédelmi rendszabályokat is állítsanak fel a magyar termékek védelmében.

A demonstrációs bizottság a jövő héten állítja össze a petíciót, amelyet eljuttatnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek és a brüsszeli mezőgazdasági bizottságnak.

A miniszterelnöknek azért küldik el a petíciót, mert úgy látják - fogalmazta meg a MAGFÖM elnöke -, "lehet, hogy az FVM a miniszterelnököt is ... kábítja, de hogy hazudozik, az biztos".

Hanó Miklós kijelentette: "Németh Imre és Benedek Fülöp, akik ezt a szakmai területet így eltorzították, így félrevitték, vagy mondjon le, vagy mondassák le (őket)".

Sákán Antal, a tiltakozó akcióval kapcsolatban ismertette, hogy nehéz- és lassú gépjárművekkel fogják lezárni az út egyik felét, amelyhez csatlakozni fognak a vidékről, személygépkocsikkal érkező gazdák is. Terveik szerint folyamatosan növekszik majd a vidékről jövő tiltakozók tömege, akik a 6-os, 51-es, 50-es és 4-es főút budapesti bevezetőin gyülekeznek és pénteken tömegesen indulnak a Kossuth térre.

Sákán Antal az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy útvonalengedélyt kérnek, hogy a Parlament elé tudjanak vonulni a gépekkel, de ha nem kapják meg, akkor gyalogosan mennek a Kossuth térre.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra