2005. január 19. szerda 22:12

 

A zsinat döntésére várnak a csángók

 

 

A moldvai csángó magyarok legnagyobb harcukat vívták meg a múlt év végén. Elérték, ugyanis hogy a pusztinai Szent István Egyesület képviselője is felszólalhasson az egyházmegyei zsinat záró ülésén, és a jasi püspökség papsága előtt nyilvánosan is elmondhatták: magyar nyelvű szentmisét szeretnének. Az eredményre még várniuk kell, de bármi legyen is az, immár nem hátrálnak meg.- Hány éve kezdődött ez a harc, hogy a Szent István Egyesület eljusson a zsinatra, és végre valahára a papi gyűlés előtt elmondhassák, hogy magyar szentmisét szeretnének?

- A jasi egyházi zsinat négy éve tart, és abban a pillanatban, amikor ezt meghirdették, tudtuk, hogyha ott leszünk a zsinaton, akkor lesz eredményünk, ha nem leszünk ott, akkor nem lesz semmi - mondta Nyitszor Tinka, a Szent István Egyesület elnöke Pusztinából. Mikor a zsinati előkészületek elkezdődtek és kiderült, hogy minket teljesen mellőzni akarnak, akkor egy kicsit kétségbeestem, mert pontosan felfogtam, hogy itt van egy zsinat, amiben reménykedtünk, de teljesen kizárnak bennünket, és a zárt ajtók mögött tartották a felkészítőt. Utoljára 1998-tól még keményebben, elkeseredetten elkezdtünk intézkedni. Az intézkedés abból állt, hogy kihallgatás a nunciusnál és sok-sok levelezés.

- Konkrétan mit szeretnének, milyen egyházi szolgáltatást anyanyelven?

- Magyar mise legyen. Három mise van vasárnap nálunk, háromból kértük, hogy egy legyen magyar. Aki el akar menni, elmegy a magyarra, ha nem akar elmenni, nem megy egybe sem.

- Mikor lesznek ismertek a zsinati határozatok?

- A püspök - én is a sajtóból tudom - azt mondta, hogy hat hónapon belül. Ami biztató jel, éppen a napokban kaptam a nunciustól választ, pozitív hangú levelet, hogy lesz megoldás a csángók számára is.

 

Oláh Gál Elvira

Elhangzott 2005. január 13-án Kossuth Rádió / Szülőföldünk - Határok nélkül

vissza Vissza a kezdőlapra