2005. február 20. vasárnap 22:38

 

Magyar siker Európa kulturális fővárosában

 

Állami látogatásra érkezett vasárnap Írországba Mádl Ferenc köztársasági elnök, akinek utazása egybeesik a dél-írországi Corkban, Európa kulturális fővárosában zajló Magyar hónap zárásával. Bár még néhány program hátra van, de az már most látszik, hogy nagy sikere volt a magyar kulturális rendezvényeknek a városkában.

 

Corkban, egy régi templomépületben a 2004-ben csatlakozott országok egymás után mutatkoznak be.

- A megnyitó rendezvény óriási sikerrel indult, több mint 420 ember volt kíváncsi a magyar rendezvényre – mondta el Balassa János, Magyarország írországi rendkívüli nagykövete. A templom épülete zsúfolásig meg volt töltve, a neves alkotóművészek műveire voltak kíváncsiak és ezt összekötöttük egy borbemutatóval. Az Egri Bormíves Céh hozta el a borait, ezek is nagyon nagy sikert arattak, különösen a vörösboroknak volt nagy sikerük.

A képzőművészeti kiállítás mellett hangversenyt szerveztek, majd három kortárs magyar filmet mutatnak be. A záróakkord pedig a Győri Balett fellépése lesz. Ezen részt vesz Mádl Ferenc köztársasági elnök és Bozóki András kulturális miniszter is. Persze az is fontos, hogy tetszett-e a program az ír embereknek.

- Nagyon szívesen jönnek ezekre, nagyon sok telefonhívást kaptam, gratuláltak. Dublin és Cork - 250 kilométerre van a két város egymástól, de Dublinból is lementek sokan. Cork városa egyébként nagyon nagy lelkesedéssel szervezte a kulturális évadot. Amikor én jártam ott, többen kérdezték, hogy részt veszek-e ezen, meg azon a kulturális eseményen, hogy tudom-e, hogy most milyen esemény van, épp a németek, épp a magyarok, épp az osztrákok vannak soron. Nagyon-nagyon izgatja Cork város közvéleményét ez az esemény és nagyon büszkék rá - mondta a nagykövet.

Mályi Kovács Kriszta
MR

.

Vissza a kezdőlapra