2005. március 31. csütörtök 09:51

 

Mádl Ferenc kitüntette Farkas Árpád költőt


A Magyar Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetést adományozta Mádl Ferenc köztársasági elnök Farkas Árpád költőnek. Farkas Árpád elfogadta a kitüntetést, amely adományozásához nem kell miniszterelnöki előterjesztés. Mádl Ferenc magyar államelnök azt követően tünteti ki Farkas Árpádot, miután a háromszéki költő februárban visszautasította a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje elismerést.

Farkas Árpád akkor arra hivatkozott, hogy a díj odaítélésénél nem tekinthet el a magyar miniszterelnök szerepétől, aki a december 5-ei népszavazás előtt a határon túli magyarság ellen hangolta nemzettársait. A Magyar Köztársaság Elnökének Érdemérme ünnepélyes átadásra március 29-én, kedden Budapesten a Sándor-palota Tükörtermében kerül sor.

Az eddig kitüntetettek között szerepel Béres József kutató, a Béres-csepp feltalálója, Böjte Csaba dévai Ferenc-rendi szerzetes-nevelő, Gergely István csíkszeredai katolikus pap, Kató Béla református lelkész, püspökhelyettes, Koltay Gábor filmrendező, Sütő András író, dr. Tonk Sándor, az Erdélyi Magyar Egyetem rektora és még sokan mások.

Az eddigi kitüntetettek pontos névsora

 

 A Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetésről

A Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvényben kapott felhatalmazása alapján Mádl Ferenc a Köztársaság Elnökének Érdemérme elnevezéssel 2001. november 29-én kitüntetést alapított.
Az elnöki kitüntetés annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki életútjával, szakmai tevékenységével kiemelkedő érdemeket szerzett, különösen a tudományok bármely területén, az ifjúság nevelése, az elesettek és hátrányos helyzetűek támogatása, a természeti környezet megóvása terén, valamint művészi alkotói és előadói, illetve a köz szolgálatában végzett tevékenységével.

 .

Vissza a kezdőlapra