2005. január 18. kedd 00:06

 

Az Európai Parlament e heti programja

 

 

E hét legfőbb eseménye a pénzügyminiszterek ülése, amelynek fő témája a stabilitási paktum reformja.

A pénzügyminiszterek harmadszor találkoznak a Stabilitási és Növekedési Paktum ügyében, és ezúttal van rá esély, hogy megállapodásra jutnak. A tagállamok arról tárgyalnak majd, hogyan lehet a célokat megtartva változtatni a szabályokon.

Európai Parlament

A hét másik nagy érdeklődésre számot tartó eseménye az az európai parlamenti meghallgatás, amelyet az ún. Reach programról tartanak. Ezen a héten a programról szóló javaslatot a környezetvédelmi és belső piaci bizottság vizsgálja majd.

A Reach program szerint a jövőben a vegyipari vállalatoknak kellene bizonyítaniuk, hogy a piacra kerülő vegyi anyagok nem jelentenek veszélyt a környezetre. A vegyipari vállalatok szerint az új szabályozás hatalmas terhet ró rájuk, a környezetvédők pedig túl engedékenynek ítélik a javaslatot.

Hagyományos bemutatkozó látogatásukra az Európai Parlamentbe látogatnak Luxemburg miniszterei, akik az év elejétől az Európai Unió soros elnöki tisztét látják el. Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök kedden jelenik meg a gazdasági és monetáris bizottság előtt. Bár nem szokványos, hogy a miniszterelnök bizottsági meghallgatáson vesz részt, Junker nem csak a miniszterelnöki, de pénzügyminiszteri teendőket is ellátja Luxemburgban.

A gazdasági és monetáris bizottság szerdán Joaquín Almunia biztossal a stabilitási paktumról folytat megbeszélést.

Az Európai Parlament közlekedési bizottsága szerdán szavaz arról a javaslattól, amely az egységes EU-s jogosítvány bevezetéséről szól.

Kedden az Európai Parlamentbe látogat a német elnök, Horst Köhler.
 
Szerdán tartják a Lisszaboni stratégiában érintett biztosok csoportjának ülését.

 
Január 21-én 12.00 órakor Luxemburgban az új bizottság tagjai, köztük Kovács László hivatalos esküt tesznek az Európai Bíróság előtt.

 

vissza Vissza a kezdőlapra