2005. február 24. csütörtök 22:11

 

Háromszáz ezer sérült érdekében

 

Az Európai Parlament elfogadta a munkahelyi balesetek számának visszaszorítására irányuló javaslatot. Bár a munkahelyi balesetek és a munkavégzéssel kapcsolatba hozható megbetegedések száma az egészségügyi és biztonsági intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan csökken, az EU-ban még mindig évente közel 300 ezer dolgozó szenved maradandó károsodást.

Bizonyos országokban a ideiglenesen és rövidtávon foglalkoztatott munkavállalók körében kétszer akkora a balesetek aránya, mint az állandó munkaviszonnyal rendelkezőknél. Az EP arra kéri a Bizottságot, hogy - különösen az új tagállamok munkavédelmi helyzetének javítása érdekében - fontolja meg a „nyílt koordinációs módszer” alkalmazását ezen a területen. Ennek értelmében a tagállamok folyamatosan megosztják egymással tapasztalataikat és bevált módszereiket, anélkül, hogy kötelező európai jogszabályokhoz kellene tartaniuk magukat. Ez a technika alkalmas arra, hogy úgy közelítse egymáshoz a tagállamok eltérő gyakorlatát, hogy az Unió magához vonná a tagállamok felelősségét. 

A képviselők szerint az unió következő munkavédelmi stratégiájának különösen az építőiparban, a mezőgazdaságban és az egészségügyben dolgozók helyzetének javítására kell koncentrálnia. A Parlament szeretné, ha a 2002-2006 között futó stratégia második félidejét minél gyorsabban kiértékelnék, és azt is, hogy növeljék a végrehajtást ellenőrzők számát.

Mivel az EU-ban dolgozók mintegy fele nem jut hozzá a munkahelyi baleseteket és tartós megbetegedéseket megelőző szolgáltatásokhoz, az EP arra kéri a Bizottságot, hogy alaposabban vizsgálja meg a tagállamok megelőzési rendszereit.

Szelle György

.

Vissza a kezdőlapra