2005. február 24. csütörtök 21:23

 

Egységes jogosítvány az Unión belül

 


Szerdán az Európai Parlament elfogadta azt a javaslatot, amellyel most az Unió területén használatban lévő, mintegy 110 fajta vezetői engedély helyébe egy egységes uniós jogosítványt vezetnének be. Az európai képviselők által első olvasatban elfogadott tervezet szerint ez a jogosítvány műanyag bankkártya méretű okmány lenne, amely megfelelne a hamisítás elleni feltételeknek, és amelyet 10 évre bocsátanák ki. Azokban a tagállamokban, amelyek kívánják, a kártya tartalmazhat egy elektronikus chipet, amelyben szerepelnének a kártyán megadott adatok; azonban a képviselők hangsúlyt fektettek arra, hogy ennek hiánya "nem jelentheti a jogosítvány érvénytelenségét".

A jogszabály bevezetésétől számítva - legkésőbb 2011-től - 20 év áll a tagállamok rendelkezésére, hogy lecseréljék a régi okmányokat újra. A papír alapú jogosítványokat kénytelenek lesznek 10 éven belül kártyásra váltani. A képviselők abban is megegyeztek, hogy minden országban működni fog egy intézmény, amely rendelkezni fog a jogosítványok adataival. Ezen intézmények közti kapcsolat gátat szabna a "jogosítványturizmusnak": akinek egy országban visszavonták a jogosítványát, az nem válthat újat egy másik tagországban.

Jacques Barrot közlekedésügyi biztos abban bízik, hogy az egységes jogosítvány reformjával hatékonyan tudnak harcolni a hamisítások ellen, és csökkenteni tudják a balesetek számát.

A szövegtervezet a Tanács elé kerül, a jogszabály meghozatala az un, együttdöntési eljárásban történik. A rendelkezés csak akkor lép életbe, amikor a Parlament és a Tanács között megszületik a megegyezés.

Tóth Annamária

.

Vissza a kezdőlapra