2005. január 19. szerda 22:20

 

Fogy a bizalmi tőkénk

Kilátások a szégyenpadról

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei 2005. január 18-án Brüsszelben döntöttek: folytatják az eljárást Magyarország ellen az államháztartási deficit túlzott mértéke miatt. Az eljárás leállításához nem volt elég az, hogy a kormány tavaly nyár óta pótlólagos intézkedéseket tett a hiány csökkentésére, és ez évre is új lépéseket jelentett be. Az Európai Bizottság nem egészen egy hónappal ezelőtt állapította meg, hogy ezek nem voltak elég hatékonyak.

2004 nyarán az EU összesen hét ország ellen indított eljárást, de ezek közül csak a Magyarország és Görögország elleni folytatódik. Lengyelország, Szlovákia, Ciprus, Málta és Csehország esetén elégségesnek ítélték azokat az intézkedéseket, amelyek ezek az országok hoztak. E tagállamoknak esélyük van arra, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá vigyék a deficitet.

Sajnos nem értük el a célt: a hiánynak a GDP-hez képest tavalyra tervezett 4,6 és ez évre tervezett 4,1 százalék alatt tartását. A pénzügyi tanács (ECOFIN) a Bizottsághoz hasonlóan megállapította: a nyári ajánlások nyomán hozott magyar lépések nem bizonyultak elegendőnek a célok elérésére.

Lássunk tisztán: nem diktátumról van szó. Joaquín Almunia, a gazdasági és pénzügyi biztos már decemberben jelezte: Magyarország saját célkitűzéseit sem teljesíti, önnön konvergencia-programjától tér el. Brüsszel nagyon fontosnak tartja, hogy az uniós tagországok ne térjenek le arról az útról, amelyet - az EU utólagos jóváhagyásával - saját maguk határoztak meg.

A döntéssel nem jár büntetés: Magyarország nem tagja az euró-övezetnek. Ott 3 százalék alatt kell legyen a deficit, az új tagállamoknak pedig "csak" hihető lépésekkel kell ebbe az irányba haladniuk. A magyarok esetén ez a hit fogyott el. Ez viszont szankciók nélkül is baj. Nem lesz kilábolás, ha a befektetőkben is meginog a bizalom.

Végül egy keserű megjegyzés: Az MTI tudósítása szerint a pénzügyminiszterek "üdvözölték a magyar kormány eltökéltségét, hogy 2008-ra korrigálja a deficit mértékét". Tudatosítsuk: a magyar kormány megbízatása 2006 közepéig tart. Nem elég, hogy erőltetett ütemben eladják az állami vagyont, (azon részeket is, amelyek magántulajdonba kerülését semmi nem indokolja, csak az állami kiadások esztelenül pazarló volta); nem elég, hogy mérhetetlen mohóságukban kezelhetetlen adósságcsapdába kergetik a következő nemzedékek Magyarországát, a tetemesre duzzasztott költségvetési hiány rendezését is - utánunk a vízözön - utódaik nyakába varrják. Szinte hallom, ahogy némely szocialista képviselő számon kéri majd az új kormányon azt a hiányt, amelyet mostani felelőtlen országlásukkal maguk okoztak.

Surján László dr.

vissza Vissza a kezdőlapra