2005. január 28. péntek 23:07

 

Ismét szétnyílt a két vezető párt közötti olló

 

A miniszterelnök tevékenységével a relatív többség elégedetlen.
Gallup felmérés

 

A Gallup felmérése szerint változatlanul szokatlanul alacsony a pártot választók, és választásokon részt venni kívánók száma. A politikai érdeklődéssel rendelkezők táborán belül viszont szignifikáns átrendeződést mértünk január folyamán. A Fideszt szignifikánsan, három százalékkal többen választották mint előző hónapban, míg az MSZP tábora ugyanilyen szignifikáns mértékben, három százalékkal csökkent. A két ellentétes irányú változás hatására a decemberi 2 százalékos Fidesz előny a teljes népességen belül 8 százalékra nőtt. A többi párt támogatottságában nem volt jelentősebb elmozdulás.

 

Az év végi és év eleji intenzív, a bulvársajtót is igénybevevő ismerkedési kampány hatására januárra 26 százalékra esett le azok aránya akik nem rendelkeztek kialakult véleménnyel a kormányfő munkáját illetően. A vélemények kikristályosodásával párhuzamosan emelkedett a teljesítményt rossznak tartók aránya. Novemberben a teljes népesség 23 százaléka, decemberben 32 százaléka, most pedig már a megkérdezettek 41 százaléka elégedetlen a kormányfő munkájával. Azok aránya, akik szerint Gyurcsány Ferenc inkább jól látja el feladatát, a novemberben elért 33 százalékos arányról nem mozdult tovább. 

 

A kormányfő és a vezető kormánypárt megítélésének a romlása nyilván nem független attól a ténytől, hogy a magyarok abszolút többsége ismét rendkívül pesszimista a jövőt illetően. A decemberi 59 százalékról 62 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint Magyarországon ma inkább rossz irányba mennek a dolgok, míg a lakosság 28 százaléka érzékeli csak úgy, hogy a dolgok inkább jó irányba mennek.
 

Bővebben: http://www.gallup.hu/Gallup/release/ppref050128.htm
 

.

vissza Vissza a kezdőlapra