2005. január 29. szombat 22:55

 

Mahatma Gandhi

 

Mohandász Karamcsand Gandhi (Porbandar [India] 1869. október 2. – Új-Delhi 1948. január 30.) Indiai jogász, politikus. Nevét híveitől kapja, a Mahatma szanszkrit szó, jelentése: „nagy lélek”. Ezen a néven ismeri meg őt az egész világ, s válik a békés ellenállás jelképévé.

 

Mahatma Gandhi Londonban tanul jogot, ám odautazása előtt önmegtartóztatási fogadalmat tesz, melyhez egész életében hű marad. Az indiai hagyományoknak megfelelően korán (tizenkét évesen) nősül, ezért elutazása előtt már négy gyermeke van.

1893-ban egy indiai cég jogtanácsosaként Dél-Afrikába utazik, ahol a hindu kisebbség szószólója lesz. Ebben az időben alakítja ki filozófiai rendszerét, melyre egész pályafutása épül. Elvének lényege, hogy az igazság ereje győz, így passzív ellenállással kell elérni a kitűzött célokat.

1915-ben tér vissza Indiába, ahol a függetlenségi mozgalom élére áll, s ekkoriban kapja a Mahatma jelzőt is híveitől. India ebben az időben még brit koronagyarmat, Gandhi pedig Nagy-Britanniával szemben a hindu nacionalizmus képviselőjeként lép fel. Az I. világháborút követően Nagy-Britannia szövetségesnek tűnhet, Gandhi pedig India függetlenségét követelte. 1922-ben az egész országot polgári engedetlenségre buzdítja, amiért hat év börtönbüntetésre ítélik. Két év múlva szabadon engedik, ekkortól politikai akciói révén egyre élesebb ellentétet alakul ki a brit hatóságok és az indiai függetlenség hívei közt. A II. világháború idején többször hangsúlyozza: csak a független, szabad India tud csatlakozni a szövetséges hatalmakhoz. A polgári engedetlenség és a passzív ellenállás a leghevesebb európai és észak-afrikai harcok idején érte el csúcspontját, ám India függetlenségét mégsem sikerült kivívniuk.

1942 és 1944 között ismét bebörtönzik, előzőleg ugyanis meghirdette a „Quit India” jelmondatot, mely a britek azonnali távozására szólított fel. Szabadulása után szembesülnie kell azzal, hogy politikai küzdelme nem érte el a célját: a hinduk és muzulmánok kiegyezése nem jött létre, nem tudta elejét venni a véres zavargásoknak, és a volt gyarmat 1947-es függetlenné válásával két országra szakad: Indiára és Pakisztánra.

1948-ban, miközben arra akarja rávenni a hindu közösséget, hogy tegyen engedményeket a muzulmán kisebbségnek, Új-Delhiben egy szélsőséges nacionalista meggyilkolja.

Nem áll vele rokonságban a későbbi indiai miniszterelnökök közül egy Gandhi sem.
 

forras: wikipedia.org

vissza Vissza a kezdőlapra