2005. február 25. péntek 22:43

 

MIÉRT VAGYUNK ITT???

 

A gazdák felhívása

Ha nem tudunk fizetni, jön a bank és azonnal visz mindent, hiszen a szerződéseket közjegyző előtt kellett megkötni. Állandó fenyegetettségben élünk. Több gazda emiatt menekült már a halálba.

 

A 2003-ban elvetett búza aratása tavaly júliusban, a kukoricáé októberben volt. A termény nagy része azóta a raktárakban - pénz sehol.

Az állattartóknak a feldolgozóüzemek nem fizetik meg a leadott hús és tej árát. Mert állítólag túltermelés van. Közben pedig kétes biztonságú baromfit importálunk Thaiföldről, marhahúst olyan országokból, ahol már találtak "kerge marhát", és gát nélkül ömlik az országba a holland tejpor, és a "tejet nem látott" német sajt.

Ugyanakkor nekünk is van családunk, akiket el kell tartanunk, a közterheket fizetnünk kell, és a bankok is tartják a markukat az aktuális törlesztő részletekért és kamatokért.

Ön mennyit volna hajlandó fizetni azért, hogy ingyen dolgozhasson?

A gépekért, a gázolajért, a műtrágyáért, az alkatrészekért mi az egyre növekvő piaci árakat fizetjük. A mezőgazdasági termékek ára viszont egyre csökken. A keletkező veszteséget az EU-ban a kormányok kifizetik a gazdáknak. A mi kormányunk olyan szerződést írt alá a csatlakozáskor, hogy az EU-s norma 1/4-e jár a magyar gazdáknak. De még ezt sem kaptuk meg!

De nem csak ezeknek a terület alapú támogatásoknak a kifizetése késik már lassan egy éve, hanem nem kapjuk vissza a jogosan visszajáró ÁFÁ-t, a pályázatokon elnyert és általunk már megfinanszírozott fejlesztési pénzeket és a kamattámogatásokat sem.

Nem könyöradományt kérünk tehát, hanem a jussunkat. Mert pillanatnyilag kényszerítve vagyunk, hogy mi finanszírozzuk az állam veszteséges működését.

Mindeközben egyre fenyegetőbb a teljes nincstelenné válás veszélye.

Mivel gépek nélkül nincs termelés, kénytelenek voltunk beruházni, gépeket venni, gazdasági épületeket, istállókat építeni, gyümölcsösöket telepíteni. Ilyen beruházásokat ma szinte csak hitelből lehet megvalósítani. Az összes termelőeszközünk, földjeink, de még a családi házunk is jelzáloggal terheltek. Ha nem tudunk fizetni, jön a bank és azonnal visz mindent, hiszen a szerződéseket közjegyző előtt kellett megkötni. Állandó fenyegetettségben élünk. Több gazda emiatt menekült már a halálba.

És hogy hat ez az ország gazdaságára, azaz Önre?

Egy gazdálkodó, ha termelni, dolgozni tud, akkor adókat és egyéb közterheket fizet. Ha ellehetetlenítik, akkor családostul hajléktalan és munkanélküli lesz, akit segélyezni, támogatni kell. De ha nincs, aki adózik, akkor miből lehet segélyeket fizetni?

A falvak önkormányzatai is tönkremennek, mert adóbevétel helyett segélyt kell fizetniük.

Ha a gazda termel, akkor van egészséges magyar élelmiszer. Ha nem lesz magyar gazda, akkor már csak a külföldi, bizonytalan eredetű és minőségű élelmiszert lehet Magyarországon megvásárolni, ami ma még gyanúsan olcsón kapható, de ha már nem lesz magyar termék, akkor addig emelhetik az árát, ameddig nem szégyellik. És nem szégyellik!

Végül a magyar termőföld is külföldi tulajdonba kerül (mint ahogy a gyáraink, közműveink oda kerültek. Eredmény: elbocsátások, gyárbezárások, közüzemi díjak az egekben) - és teljes lesz Hazánk kiszolgáltatottsága. Az Öné is!

A hangulatkeltés máris megindult a gazdák ellen. Ha hagyja magát félrevezetni!

-------------------------------------------------------------

Azt mondják: drágán termelünk.

Ezzel szemben az igazág az, hogy külföldön még drágábban termelnek, de ott a kormányok nagy pénzekkel támogatják a gazdálkodókat. Magyarországon, pedig évente milliárdokat vonnak ki a mezőgazdaságból. Egyenlőtlen tehát a verseny..

Azt mondják: lám, gépeket is tudtak venni, és milyen szépeket! Igen, mert anélkül nem lehet termelni. De hitelből vettük ezeket, és még a házaink is közjegyző előtt kötött szerződésben jelzáloggal terheltek emiatt!

Azt mondják: aki nem tud gazdaságosan termelni, hagyja abba. Közben telítik a piacot az olcsó, de gyatra külföldi áruval. (lásd: holland tejpor, kerge marha, thaiföldi influenzás csirke, 5 Ft-os szlovák káposzta) Ez kinek jó? A vásárlónak? Látszólag.

Azt mondják: nincs a magyar gabonára kereslet. Tele a raktárak eladhatatlan készletekkel.

Közben az EU-tag Spanyolország és Portugália vámkedvezményes importra kapott engedélyt az EU-tól, hogy Ukrajnából, Romániából és Dél-Amerikából importálhasson kukoricát. Az immár EU-tag Magyarország pedig nem tudja értékesíteni a kukoricát (sem). És a szavazásnál Magyarország képviselője tartózkodott! Nesze neked uniós piacvédelem, nesze neked magyar érdekérvényesítés!

Azt mondják: nem tudunk megfelelni az EU-s élelmiszernormáknak. De nálunk még nem találtak kerge marhát és madárinfluenzás baromfit! És ha a bolti tej magyar tejből készülne és nem holland tejporból, akkor is jobban járna a fogyasztó.

Azt mondják: pályázzunk, majd lesz pénzünk beruházásra. Ezzel szemben az igazság az, hogy a pályázati keret minimális, és a 2004-2006. közötti pályázatok befogadását - pénz hiányában - már tavaly leállították. Arról nem is beszélve, hogy a pályázáshoz is tetemes önrész kell.

KÉRJÜK, TERJESSZE ISMERŐSEI, BARÁTAI KÖZÖTT, HOGY NE GYŐZHESSEN A HAZUGSÁGÁRADAT!!!

Üdvözlettel:

Király Tibor

 

.

Vissza a kezdőlapra