2005. január 24. hétfő 14:07

 

Mi lesz veled Hiller Adolf?

 

Talán túl durva, talán meg sem érdemli, de Hiller nevének első „el” betűje kínálva kínálja magát arra, hogy keresztben áthúzzák. Párttársainak némelyike Hitler Pistinek becézi, mások a szelídebb Adolf keresztnevet emlegetik.

 

Nem hiszem, hogy eddigi teljesítménye alapján „érdemei” elismerése miatt kapta eme elnevezéseket. Ám, hogy nagy tekintélyt nem sugallnak, az biztos.

A Népszabadságban is azt olvasom, hogy Vasban kicsiben történik, ami az egész MSZP-ben nagyban: az újak harca a régiek ellen.

Nagyon régen várunk valami ilyesmire. Remélünk egy tiszta, erkölcsös balközép pártot, amelynek fő ellenfele a konzervatív liberalizmus, amely a szolidaritást tűzi zászlójára, nem áll meg a szabadossággá torzított szabadságnál, hanem következetesen meg akarja valósítani mind az egyenlőséget, mind a testvériséget. De most nem ez a harc folyik. Most a hatalomra éhesek küzdenek a koncért. Hibáztatják a nagy öregeket, hogy hagyták megveretni magukat holmi Antallok és Orbánok által. Kíméletlenek befelé és kifelé is. Ennek a harcnak nincs pozitív üzenete. Nem a megtisztulás forradalma ez, hanem – ha lehet – a még mélyebbre süllyedésé.

Hogy áll ez a küzdelem? Még az erővonalak, a hadállások sem látszanak. Az öregek ismerik a főparancsot: az egység látszatát minden áron meg kell őrizni, s ha eljön az idő meg is kell valósítani: azaz a gyengébb beáll majd a sorba. Pontos információval tehát nem szolgálhatunk, de az elmúlt napok cikkei, nyilatkozatai adnak némi betekintést abba a pokoli küzdelembe, amelybe nemcsak a fizikai verés, hanem férfinak férfi általi megerőszakolása is „belefér”. Szép új világ…

Szabó úr/elvtárs történetének azonban van egy másik olvasata is: nem generációk harcoltak Vasban, hanem gengek. Ha igaz, hogy tényleg feloszlatják az összes Vas-megyei MSZP szervezetet, akkor ez akár az öregek visszavágása is lehet, amit úgy is értelmezhetünk, hogy Hiller – Gyurcsány Gedeon mellett (ellen) - új szövetségeseket keres.

Mindenesetre ezekben a napokban érdemes a baloldali sajtót olvasni. Az alábbi összeállítás ezt könnyíti meg tisztelt olvasóink számára.

.

vissza Vissza a kezdőlapra