2005. március 18. péntek 22:19

 

Zemplén egységéért

 

Interreg konferencia Sátoraljaújhelyen

 

A rejtélyes cím mögötti tartalom megértése végett jöttek össze a hajdani Zempléni megyeháza - mai városháza - dísztermében a zempléni polgármesterek, vállalkozók. Zempléni, mondom, mert a szlovák-magyar államhatár minkét oldaláról jöttek érdeklődők, hogy közösen készüljenek fel a március 10-én kilencvennapos határidővel kiírt pályázaton való részvételre.

A konferenciát az Európai Parlament néppárti frakciója finanszírozta, a meghívók Pálfi István és Surján László európai képviselők voltak. A valamivel több mint száz érdeklődő nem sokat törődött a rendezvény megnyitójára betekintő szocialista országgyűlési képviselővel, aki vagy egy jó fél óra múlva el is távozott. Jobban érdekelték őket az előadások, mint az esetleges politikai retorzió.

A megnyitó beszédeket Szamosvölgyi Péter polgármester, Surján László és Pálfi István európai képviselők mondták, a szakmai előadásokat a VÁTI Észak-magyarországi Regionális képviseletének, a szlovákiai Építésügyi Minisztériumnak, a Hungarorégio kft-nek, az Ausztria-Németország Interreg IIIA Közös Fejlesztési Ügynökségnek vezető munkatársai tartották.

Itt az ideje, hogy eláruljuk: mi is az az interreg? Régiók közötti együttműködéseket finanszírozó uniós támogatási forma, amely a taggá válással nyílt meg hazánk számára, s amely sokat tehet például a határokon átnyúló közlekedési utak javítása, esetenként helyreállítása érdekében.

A kilencven napos határidő nem nagyon hosszú, ez előadók mégis biztatták a résztvevőket a pályázatra, illetve konkrét segítséget is kaptak az érdeklődők, beleértve a partner keresését vagy a banki háttér megszerzését is. Reméljük, hogy Európa egységének kialakulása Zemplén egységét is szolgálja majd. A pályázaton ugyanis csak olyan szervezet indulhat, amely együttműködik valakivel a határ mások oldaláról. Kassa megye jelenlévő képviselője ezt a megye részéről fel is ajánlotta. 

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra