2005. február 24. csütörtök 22:00

 

Legyen mihamarabb magyar euró

 

Minél hamarabb be kellene vezetni az eurót hazánkban, ebben talán egyetértés van a politikai pártok között. Az elmúlt három évben viszont nem erre felé tartottunk: a gazdaság gyors ütemben távolodott ettől a céltól - fejtette ki február 24-én Járai Zsigmond a jegybank elnöke.

Járai Zsigmond az euró 2010-es bevezetését elvileg még lehetségesnek tartja. Véleménye szerint nagyon rosszat tett a piacnak a bevezetési céldátum módosítása. "A világ legrosszabb politikája, kitűzök egy célt, ahhoz vezet egy gazdaságpolitika, s amikor látom, hogy a gazdaságpolitikával nem lehet elérni a célt, akkor nem a gazdaságpolitikát változtatom, hanem a célt" - idézte az MTI Járait. A céldátum kitolásának politikai és gazdasági következményei is vannak. Politikailag egy idő után nehéz lesz menedzselni, hogy a szomszédos országokban már bevezették az eurót, nálunk meg nem. Járai Zsigmond szavai szerint a maastrichti kritériumok teljesítése jó a gazdaságnak, ha nem lennének, ki kellene találni. A gazdaság akkor fejlődik optimálisan, ha a költségvetés egyensúlyban van, továbbá ha az infláció alacsony. Az való igaz, hogy egy rossz gazdaság rendbetétele, az infláció és a költségvetési hiány leszorítása növekedési áldozatokkal jár - tette hozzá az elnök.

Alighanem ebben van dolgok nyitja. Képzeljük el, hogy az euró bevezetése annyi, mint egy magas hegy megmászása. A mai kormány nem vállalta, hogy elinduljon felfelé. Kitolta a felérés idejét, mivel félt megfizetni a "hegymászással járó fáradság" politikai árát. Ha elindulunk az euró irányába, elveszítjük a választásokat. Ha nyerünk, majd átverjük valahogy a dolgot, vagy legfeljebb tovább halasztjuk a bevezetést. Ha veszítünk, komoly fegyver lesz Orbánékkal szemben a kezünkben: nem vezetik be 2010-ben az eurót. Valahogy így gondolkodhatnak a Köztársaság téren.

Az államháztartási hiány a kormány többször módosított tervei szerint a következőkép alakul majd: 2004: 5,3 %, 2005: 4,7%, 2006: 4,1%, 2007: 3,4 %, 2008: 2,8 % Ez az a korrekciós pálya, amelyet az Európai Bizottság véleménye szerint csak néhány további szigorító lépés megtételéve lehet tartani. A pénzügyminiszter szerint komoly lépésekre nem kerül sor, a pálya tartható. Emlékeztetőül: a pénzügyminiszter 2004 folyamán is többször megváltoztatta a hiány várható értékét, s érdekes módon mindig felfelé.

Ezek fényében fontos kívánság, hogy törekedjünk az euró övezet felé, de ahhoz, hogy érdemi lépések történjenek, kormányt kell váltani. A mostani késlekedés politikai árát viszont a késlekedők majd utódaikon akarják behajtani.

Surján László

.

Vissza a kezdőlapra