2005. január 23. vasárnap 21:49

 

Új utak a keresztény közéletben

 

A Keresztény Közéleti Akadémia 2004 februárjában jött létre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jelenlegi és egykori diákjainak, fiatal professzorainak részvételével. Célunk, hogy korunk kérdésire szakmailag és világnézetileg megalapozott, ám megközelítésében mégis új, fiatalosan lendületes, helytálló választ adjunk, illetve lehetőségeink szerint törekedjünk arra, hogy a hazai és az európai közéletben ezek a válaszok minél jobban hallhatók legyenek és érvényre jussanak.

A Keresztény Közéleti Akadémia alapítvány formájában tevékenykedik, szervezetünk elnöke Kránitz Mihály teológia professzor. Nem tartozunk egyetlen politikai csoporthoz sem, de együttműködünk mindazokkal, akiknek a világról és az emberről alkotott képe egyezik a miénkkel. Fontos kapcsolat, hogy elnökünk egyúttal a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi tagja is.

Tevékenységünk igen sokrétű. Rendezvényeink figyelmet keltettek a keresztény közéletben. Rendszeresen tartottunk eszmecserét (esetenként társszervezetekkel) olyan témákban, mint az egészségügy, a gazdaság, a vallás, az EU kihívásai, vagy a civil kurázsi.

Lelkiismeretünk szerint állást foglaltunk az uniós választások és a kettős népszavazás alkalmával, amelyekkel kapcsolatban tájékoztató lapocskáinkat az ország szinte valamennyi templomába eljuttattuk. A jövőre nézve is lényegesnek tartjuk, hogy hívő szempontból megalapozott véleményünket eljuttassuk keresztény testvéreinkhez.

Egyik leglényegesebb célunk az egyházközségek és a helyi önkormányzatok közötti viszony megerősítése, átgondolt és szervezett tartalommal való megtöltése. Ennek érdekében szakkönyvet jelentettünk meg, valamint Budapesten folytatjuk az egyházi tanácsok felállítását kerületenként.

Számos és sokféle tervünk van a 2005. évre. Február 5-én az Első Pesti Keresztény Bállal nyitjuk az évet Mádl Dalma aszszony védnökségével, augusztusban pedig többnapos nagy nyári fesztivált szervezünk Vácott több száz fiatal részvételével. Továbbra is tervezünk pályázatokat és ösztöndíjakat, könyveket adunk ki, valamint egy saját társadalmi és kulturális folyóiratot is indítunk Signo címmel. Hiánypótló szerepe lesz az idén beinduló, kétéves közéleti munkatársképzésünknek, amelyet a Széchenyi Közéleti Kollégium formájában végzünk majd. Törekszünk arra, hogy vidéki munkatársak még szélesebb körű bevonásával országos kapcsolataink egyre kiterjedtebbek legyenek.

Bízunk benne, hogy tavaly elkezdett és idén még nagyobb lendülettel folyó munkánk eredményesen járul majd hozzá a keresztény társadalom megerősítéséhez, az evangéliumi értékeken nyugvó szociális gondolat érvényre juttatásához. Célunk, hogy elképzeléseinket minél hatékonyabban érvényre juttassuk a magyar közéletben.

Budaházy Gábor
ÚjEmber

vissza Vissza a kezdőlapra