2005. január 23. vasárnap 21:53

 

Közös kulturális stratégiára van szükség

 

A Magyar Kultúra Napját megelőzően indította útjára a kulturális párbeszéd kialakítását szorgalmazó beszélgetéssorozatát Pálinkás József, a Szövetség Kulturális Tagozatának elnöke.

 

Műveltségcentrikus oktatásra van szükség

A találkozón sorra vették a kultúrpolitika legfontosabb problémáit és kihívásait az oktatás, a művészet és a közművelődés területén. A szakpolitikus szerint ezekben az ügyekben is látványpolitizálás folyik, azonban még így is akadnak olyan események - mint a londoni magyar kulturális évad, vagy a Mindentudás Egyetemének előadásai - amelyek komoly sikernek számítanak. Elmondta, hogy hibásnak látja a jelenlegi kulturális finanszírozás mindent megpályáztató módszerét, mivel véleménye szerint a kultúra alapfinanszírozásának kiszámíthatónak kell lennie, és biztos alapokon kell állnia. A polgári kormány oktatási minisztere a műveltség szerepét hangsúlyozta a beszélgetés során és kijelentette: "csak művelt emberek teremthetik meg az ország jólétét", és hogy a "használható tudás" helyett a műveltséget kell az oktatás középpontjába állítani, mivel - amennyiben van mire építeni - az utóbbi könnyen megszerezhető.

"Kulturális közérzetünk rossz és romló"

A mai magyar kulturális élet működése kapcsán éles kritikát fogalmaztak meg a beszélgetés résztvevői. Pálinkás József a kultúra felszínessé válását, és az élő művészetek háttérbe szorulását komoly veszélynek minősítette, és a kulturális párbeszéd kialakítását sürgette. A gyakran magyarázatként elhangzó forráshiány kapcsán kijelentette, hogy a kultúra finanszírozása "elhatározás és kormányzati döntés" kérdése", hiszen maguk döntenek arról, hogy mit és milyen formában támogat a büdzsé. Mint mondta, sajnálattal tapasztalja, hogy a szórakoztatóipar és a kultúra napjainkban nehezen választható szét, már a köztelevízióban valóságshowban készülnek népszerűsíteni a kultúrát, és elmondta, hogy hiányolja a kritikai szellemet mind a kulturális, mind a tudományos élet területén, amely segítséget nyújtana a befogadók számára eligazodni az értékes és értéktelen között. Pálinkás József beszámolt továbbá arról, hogy a nemzet színészévé választott Zenthe Ferencnek levélben gratulált a megtisztelő cím elnyeréséhez.

Végül Pálinkás József egy olyan kulturális stratégia megalkotását sürgette, amely párttörésvonalakon átnyúló, konszenzusos, a mindennapi embereket is meghallgatva jönne létre, és az európai kulturális életben is versenyképes alkotások megszületését segítheti elő.

forrás: fideszfrakcio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra