2005. január 20. csütörtök 23:53

 

Az elektronikus levelezés aranyszabályai

Az Európai Parlament ajánlásai nyomán, - nem csupán kezdőknek - írta: Tóth Annamária

 

Használd észszerűen az elektronikus postát!

A munkahelyeken működő elektronikus rendszerek általában minden ott dolgozó személy rendelkezésére állnak - elsősorban munkavégzésre, bár korlátoltan magánlevelezésre is szolgálhat.

Ugyanakkor ez csak egy a sok segédeszköz mellett. Érdemes minden esetben végiggondolni, hogy valóban a legpraktikusabb eszköz-e az információcserére, vagy nem egyszerűbb-e az adott ügyet telefonon keresztül vagy személyesen lebonyolítani.

Nézzed rendszeresen a postádat!

Naponta többször nézzed meg postaládádat! Válogassad külön mappákba a fontos leveleket, a feleslegeseket pedig töröld!

A leveled legyen világos és tömör!

Jelöld meg világosan a levél tárgyát, fogalmazz tömören és világosan!

Gondosan válasszad ki a címzetteket!

Csak a valóban érintettekhez juttassad el a levelet. Címüket a "To"-hoz írd, a  "Cc"-hez pedig azokét, akikkel még tudatni akarod a levél tartalmát. A "Bcc"-be írt nevek a többi címzett számára nem jelennek meg. Ez nagyon fontos, hiszen az, hogy ismered valakinek az email címét, még nem jogosít fel arra, hogy tovább is add másoknak!

Légy udvarias!

Elektronikus levélben - azok személytelen jellegének ellenére - figyelj az udvariasságra! Itt is lehet normális megszólítást, elköszönést írni.

Hogyan válaszolj!

A megválaszolt levélből CSAK ANNYIT - de annyit mindenképpen - idézz be, amennyi a válaszod megértéséhez szükséges. A sok idézéstől elveszik a saját mondanivalód, a kevéstől meg nem tudni, mire vonatkozik a válasz. Ne felejtsd el törölni  a többi szövegrészt!

.

vissza Vissza a kezdőlapra