2005. február 19. szombat 18:25

 

Kereszténydemokrácia nélkül nincs polgári kormányzás
 

A Magyar kereszténydemokrata Szövetség országos küldöttgyűlése

 

Nincs modern, XXI. századi magyar jobboldal, ha abban nem találjuk meg a kereszténydemokrata eszméket, személyeket. Kereszténydemokrácia nélkül nem lesz polgári kormányzás Magyarországon - hangsúlyozta Orbán Viktor az MKDSZ országos küldöttgyűlésén.

 

2004 február 19-én tartotta az MKDSZ rendes éves közgyűlését. A rendezvényen megjelent és köszöntötte azt Kis-Rigó László püspök, Semjén Zsolt a KDNP elnöke és Orbán Viktor, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöke is. A küldöttgyűlés elnöke, Latorcai János nyitotta meg a rendezvényt, külön felhívva a figyelmet a kommunizmus áldozatainak emléknapjára is. Beszámolót tartott Harrach Péter, az MKDSZ elnöke és Surján László társelnök is. Harrach Péter javaslatára a küldöttgyűlés nyilatkozatot fogadott el a Hitleri nácizmus legyőzésének közelgő 60. évfordulója alkalmából. Ebben a szövetség elismerését és köszönetét fejezte ki a fasizmus legyőzésére szövetkezett államoknak, beleértve az azóta megszűnt Szovjetuniót is, de nem feledve az értelmetlen pusztítást, a törvénytelenül kényszermunkára elhurcolt férfiakat, a nők meggyalázását, az öt évtizedes megszállást. Surján László elemezte a magyar külpolitika elmúlt időszakát, s megállapította, hogy annak mindhárom pillére (a határon túli magyarok védelme, a szomszédságpolitika és az euro-atlanti integráció) rogyadozik. Az alábbiakban Orbán Viktor beszédét részletesen ismertetjük.

 

Európát a kereszténység hozta létre, a keresztény tanítás volt az, amely kovászként évszázadokon keresztül összefogta, és éppen a kereszténydemokrácia politikai képviselői voltak azok, akik a II. világháború után a mai, egységesülő Európának is lerakták az alapjait - jelentette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta: ugyan az európai alkotmányból kimaradt a kereszténységre való utalás, ebből azonban nem következik az, "hogy ennek mindig így kell lennie", ezért törekedni kell arra, hogy ez megváltozzon. "Európának lélekben is összetartozásra van szüksége. Semmilyen más eszmerendszer ezt a lelki összetartozást, lelki abroncsot nem tudja megteremteni Európa számára, csakis a kereszténység és az abból eredő kereszténydemokrácia. Soha olyan nagy szüksége nem volt Magyarországnak a keresztény értékekre, mint most a mai világban" - emelte ki.

 

"Önmagunknál próbáljunk minden nap kicsivel jobbak lenni"

A Fidesz elnöke hangsúlyozta, a sok erkölcsi tanítás közül egyedül a kereszténység tanít bennünket arra, hogy ellenségünket is szeretni kell. "Magyarország ma egy ellenségeskedő világ. Magyar magyarnak sokkal gyakrabban ellenfele, ellensége, mint kellene. A keresztény tanítás a belső magyarországi lelki béke szempontjából nélkülözhetetlen" - tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, a mai versenyelvű világban, minden arra ösztönzi az embereket, hogy minden áron a másiknál jobb legyen, ezért fontosak azok a tanítások, amelyek az alázatot hirdetik, és azt, hogy az ember saját magánál legyen, mindig kicsit jobb. "Önmagunknál próbáljunk minden nap kicsivel jobbak lenni, és ha önmagunknál minden nap egy kicsivel jobbak leszünk, akkor az egész világon is javítottunk valamit" - fűzte hozzá.

Megváltozott az emberek lelki állapota

Orbán Viktor összehasonlította a polgári kormányzás idejét napjaink kormányzásával, és különbségként megemlítette, hogy 1998 és 2002 között "Magyarország szénája jobban állt szinte minden tekintetben", de a fő momentumnak azt tartotta, hogy más volt az ország lelkiállapota. "Elsősorban nem a kormányokon múlik, hogy egy adott időszakban mire képes a nemzet (...) A különbség az, hogy az adott négy év során pontosan mit gondol, mit hisz az esélyeiről, a reményeiről és a saját képességeiről maga a nép, maguk az emberek. (...) Nemcsak az ország gazdasági helyzete mutatja meg, hogy mire képes egy nemzet, hanem az is, hogy mit látnak a jövőben. Magyarország 1998 és 2002 között egy magabízó ország volt" - hangsúlyozta.

Európában a falunak perspektívája van

A Fidesz elnöke beszédében kitért a magyar falvak helyzetére is. Véleménye szerint a kereszténydemokráciának egyik küldetése, hogy a magyar falut, az abban rejlő értéket, a sajátos együttélési formát, mindent, ami abban jó és nemes, azt átmentse a jövőnek. Aláhúzta, hogy az Európai Unióban a falunak perspektívája van, Magyarországon viszont jelenleg nincs. "Magyarország az Európai Unió tagja lett. Ha lesz egy olyan kormány Magyarországon, amely képes az ebben rejlő lehetőséget kihasználni, akkor az előttünk álló évtized a magyar falu évtizede lehet" - tette hozzá. A Orbán Viktor a vidék kapcsán a gazdák tervezett tüntetéséről is beszélt. Arra kéri a kormányt, hogy állapodjon meg a MAGOSZ-szal, hiszen követelései közül egyetlen irreális sincs, a gazdák "csak azt kérik, ami nekik törvény szerint jár". A Fidesz elnöke Budapesttel kapcsolatban kijelentette, hogy a kereszténydemokratákra itt is fontos szerep hárul, hiszen a múltban is sok olyan elgondolásuk, tervük volt a várossal kapcsolatban, amelyek most is megvalósíthatóak lennének. Arra kérte őket, hogy aktívan vegyenek részt az Új Budapest terv elkészítésében.

Több női politikusra van szükség

A Fidesz elnöke fontosnak tartja, hogy minél több nő vegyen aktívan részt a napi politikában. Elvetette a baloldali kvótarendszert, "mert az a gyengébb képességűek megsegítésére való, és a nők nem azok". Annak a véleményének adott hangot, hogy az állam vezetése nem dönthet arról, hogy a nők családanyák, vagy munkavállalók legyenek. A feladatuk csupán az, hogy támogassák azokat a nőket, akik otthon maradva nevelni szeretnék gyereküket anélkül, hogy ezért az adórendszerrel, és más szabályokkal büntetnék őket, de támogassák azokat is, akik munkát akarnak. Orbán Viktor a témához kapcsolódva fontosnak nevezte a családi adózás bevezetését. A munka világáról szólva kifejtette, hogy 1994 - től kezdődően, megerősödött az a gondolat, kialakult az a torz eszme, hogy az a tehetséges ember Magyarországon, aki munka nélkül sok pénzt tud könnyen keresni. A politikus ezért fontosnak tartja, hogy a munka becsületét visszaállítsák. A Fidesz elnöke kitért beszédében a gazdaság helyzetére is. A szomszédos országok példája kapcsán elkerülhetetlennek nevezte az adók mérséklését, és az egyik fő célként a teljes foglalkoztatásra való törekvést jelölte meg.

Megalakul a Nemzeti Konzultációs Tanács

A Szövetség elnöke kifejtette, hogy új kapcsolatot kell létrehozni a közélet, a politika és az emberek között. Elmondta, hogy a jövő héten feláll a Nemzeti Konzultációs Tanács olyan emberekből, akik a politika fölött állnak. A Fidesz arra kéri őket, hogy adott témákban konzultációkat folytassanak az emberekkel, tartsanak fórumokat, kulturális rendezvényeket, indítsák el a faluparlamenteket. "Ez egy hét-nyolc hónapig tartó, az egész országot megmozgató akciósorozat lesz" - fogalmazott. Ebben a folyamatban részt vesz a Fidesz és reméli, hogy az MKDSZ is. A Fidesz elnöke szerint a 2005-ös esztendőt nem szabad kampányévvé tenni. "Magyarország nem engedheti meg magának, hogy 2005-ben kampány folyjék az országban ahelyett, hogy tisztességes kormányzati munka folyna " - szögezte le.
"Nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, de kereszténydemokrácia nélkül nem lesz polgári kormányzás Magyarországon" - jelentette ki a küldöttek előtt Orbán Viktor.
 

vissza Vissza a kezdőlapra