2005. január 18. kedd 00:05

 

Kétszázkilenc rendbeli magánokirat-hamisítás felbujtóként gyanúsítja a rendőrség Szász Károlyt

 

Kétszázkilenc rendbeli magánokirat-hamisítás felbujtóként gyanúsítja a rendőrség Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének volt elnökét - mondta az egykori PSZÁF-elnök jogi képviselője az MTI-nek hétfőn.

 

"A gyanúsítás ellen ellenvetéssel éltünk" - közölte Futó Barnabás a háromórás kihallgatást követően.

Hozzátette: Szász Károly az ORFK Nemzeti Nyomozó Irodáján tett vallomásában úgy fogalmazott, hogy "semmiféle bűncselekményt nem követett el".

Futó Barnabás emlékeztetett: a rendőrséghez érkező feljelentés szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél teljesítés nélküli kifizetések történtek a belső munkatársaknak megbízási szerződés alapján.

"Bizonyítottuk, hogy tényleg hogy mindegyik megbízási szerződés volt, és mind mögött valós teljesítés állt" - jelentette ki az ügyvéd.

Futó Barnabás még korábban az MTI-nek elmondta: tudomása szerint Szász Károly 2003. július 16-i bántalmazása után nem sokkal Keller László volt közpénzügyi államtitkár feljelentése alapján nyomozás indult ismeretlen tettes ellen.

A feljelentés szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél teljesítés nélküli kifizetések történtek a belső munkatársaknak megbízási szerződés alapján, ez pedig csalás, hűtlen kezelés, illetve más bűncselekmények megalapozott gyanúját veti fel.

Futó Barnabás közölte: az elmúlt másfél évben a PSZÁF számos munkatársát meghallgatták tanúként, s a vallomásokból az derült ki, hogy minden szerződés mögött valós teljesítés állt; így pedig a feljelentésben foglalt bűncselekmények fogalmilag kizártak.

A megbízási szerződések oka az volt, hogy akkoriban a PSZÁF-nál rengeteg feladat volt, amit a munkatársak nem tudták hivatali időben megcsinálni. Aki vállalta, hogy azon túl is elvégzi a rábízott munkát, azzal szerződést kötöttek - magyarázta az ügyvéd.

Megemlítette azt is, hogy a külsősök sokkal drágábban végezték volna el a munkát, és a titoktartási kötelezettség szempontjából is célszerűbb volt belső munkatársakat megbízni a feladatokkal.

Szász Károly jogi képviselője szerint esetleg az kelthette fel a hatóságok gyanúját, hogy a szerződések aláírása és keltezése között időbeli eltérés lehet. Ennek oka azonban pusztán csak annyi, hogy előbb szóban született megállapodás, amit később foglaltak írásba.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra