2005. január 20. csütörtök 23:45

 

Magyarország kénytelen csatlakozni az adóforradalomhoz

 

Orbán Viktor szerint Magyarország kénytelen lesz csatlakozni a Kelet-Európán végigsöprő "egységesadó-forradalomhoz", ha továbbra is méltányos részt akar a térségbe áramló külföldi beruházásokból.

 

Az ellenzék vezetője, külföldi újságíróknak nyilatkozva, úgy vélte, hogy ha az ország 2010-ben be akar lépni az euróövezetbe, ahhoz kormányváltásra van szükség.

- Nehéz teljesíteni a feltételeket 2010-ig, de nem lehetetlen, ám az egyik előfeltétel a kormányváltás - idézte szavait a Reuters hírügynökség csütörtökön.

Orbán azt mondta, hogy az új szónoki fogások nem tüntethetik el a költségvetési kudarcokat, amelyek tönkretették Magyarország gazdasági megbízhatóságát, és a tavalyi, 5,3 százalékos GDP-arányos hiányt az áfa-visszatérítések elhalasztásával érték el - írta a hírügynökség.

- Előbb vagy utóbb, de nem később mint március végén vagy április elején, meg kell majd mondaniuk az igazat - idézte Orbánt a Reuters.

A hírügynökség szerint Orbán emlékeztetett, hogy az 1998-2002 közötti Fidesz-kormányzás idején folyamatosan csökkentették a deficitet és az inflációt, és 2006-ra tervezték az euró bevezetését. Pénzügyi elemzők szerint ezt úgy érték el, hogy sok kiadást kivettek az államháztartási elszámolásból, de 2001-ben 3,2 százalékos volt a hiány - tette hozzá a Reuters.

Orbán szerint a kiadási prioritásokat meg kell változtatni, de ezt nem részletezte. Azt mondta, nem biztos, hogy a kiadási főösszeget csökkenteni kell, de ésszerűbbnek, átláthatóbbnak kell lennie, és egyensúlyra van szükség - írta a hírügynökség.

Az ellenzék vezetője szükségesnek nevezte a gázár valamelyes ellenőrzését, és azt mondta, hogy egy Fidesz-kormány eladná a Malévot - írta a Reuters.
 

MTI/Reuters

vissza Vissza a kezdőlapra