2005. február 23. szerda 23:30

 

     

                             Fraktion der Europäischen Volkspartei (Christdemokraten) und europäischer Demokraten im Europäischen Parlament

                             Group of the European People's Party (Christian Democrats) and European Democrats in the European Parliament

                             Groupe du Parti Populaire Européen (Démocrates-Chrétiens) et Démocrates Européens au Parlement européen

                             Európai Néppárt(kereszténydemokraták) és az Európai Demokraták Képviselőcsoportja az Európai Parlamentben

                             Pressedienst - Press Office - Service de Presse - Sajtóosztály

 

Hans-Gert Pöttering elnök úr sajtótájékoztatója

 

Hans-Gert Pöttering az Európai Néppárt Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának frakcióvezetője üdvözölte a vasárnapi spanyolországi népszavazás eredményét, ugyanakkor hozzátette, hogy egy kicsivel nagyobb részvételi arányt várt. Az hogy az Alkotmányról tartott népszavazáson az igen szavazatok győztek, nem kis részben a Spanyol Néppárt (Partido Popular) kitartó munkájának köszönhető - hangsúlyozta.

George W. Bush, az Egyesült Államok elnökének Brüsszelben tett látogatása kapcsán elmondta, fontos, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti viszony egy mindenféle alárendeltségtől és rivalizálástól mentes, egyenjogú, partneri viszony legyen. Megfigyelhető egy folyamat - tette hozzá, melyben az Egyesült Államok már nem csak az egyes európai államokat, hanem magát az Európai Uniót is egyre inkább valódi tárgyalópartnereként ismeri el.

Szerdán került sor az Euro-mediterrán Megállapodás vitájára.  A néppárti képviselőcsoport támogatja a megállapodást, különös tekintettel a térségben lévő iszlám országokra.  A frakcióvezető kiemelte a kultúrák megbékélésének, békés egymás mellett élésének fontosságát.   Ennek kapcsán elmondta: a közel-keleti békefolyamat elősegítésében az Európai Uniónak aktívabb részt kell vállalnia a gazdasági érdekeltségeken túlmenően is.

Viktor Juscsenko ukrán miniszterelnök február 23-án a néppárti képviselőcsoport kezdeményezésére az Európai Parlament vendége volt, ahol a plénum előtt beszédet is tartott.  A Képviselőcsoport kezdettől fogva támogatta az ukrán demokratikus mozgalmat. Az ENP-ED Képviselőcsoport szorgalmazza, hogy az Unió és Ukrajna között egy "minősített szomszédsági viszony" jöjjön létre. 

Hans-Gert Pöttering kifejtette álláspontját a német vízumpolitikával kapcsolatban felmerült kérdésekről is, melyek szerint a német vízumpolitika nem felel meg teljesen a Schengeni Egyezményben foglaltaknak.  A Képviselőcsoport elnöke hangsúlyozta, hogy feltétlenül szükségesnek látja egy egységes európai vízumpolitika létrejöttét.

Az Európai Bizottság 2005-ös Munkaprogramjáról kialakított vélemény kapcsán kompromisszumos szöveg született meg.  Míg az Európai Szocialisták frakciójával nem jutottak egyezségre, a liberális frakcióval és a Nemzetek Európájáért Unióval (UEN) sikerült megegyezni.  Az ENP-ED Képviselőcsoport javasolja továbbá, hogy a nyáron megrendezendő Kölni Ifjúsági Világtalálkozó másfél millió euró támogatást kapjon, és ez kerüljön be a Munkaprogram szövegébe.

 

György Hölvényi

sajtótanácsos/press councillor

sajtóosztály/Press Service

EPP-ED Group - kepviselőcsoport

gholvenyi@europarl.eu.int

 

.

Vissza a kezdőlapra