2005. február 24. csütörtök 22:19

 

Az évértékelő-értékelők értékelése

 


Kicsit bonyolult a cím, de ez tudatos. A Szonda Ipsos szerint Gyurcsány 41-30 százalékban győzött Orbán felett az évértékelő beszédével. A Magyar Nemzet cikkírója nyilvánvaló manipulációnak tartja ezt, s mint írja, kissé hihetetlen, hogy Gyurcsány Ferenc beszédét hétfőn 1 órakor többen követték, mint Orbán Viktor szerda esti évértékelőjét.

Ezt az érvet nem tartom súlyosnak: Gyurcsány beszédét is ismételték, bárki érdeklődő hozzájuthatott. Nekem az kelti fel a figyelmemet, hogy a Szonda honlapján sem januári, sem februári adat nincs, s errúl a beszéd-összehasonlító felmérésről sem találtam közlést. Nyilván a vasárnapi M1-es tv műsorról van szó, de az a felmérés mindössze 400 megkérdezésre alapult, nem lehet komolyan venni.

Ellentmondásos az a megállapítás, hogy pártpreferencia szerint szavaztak volna az emberek: januárban minden közvélemény-kutató cég jelentős Fidesz-előnyt mért, ebből nem jön ki 41-30 százalék. A baloldali szavazótábor lelkesítése azonban fontosabb nekik annál, semhogy némi szőrszálhasogatással bíbelődjenek a kormányoldalon.

Nekünk viszont lelkesítő, hogy ilyen eszközökhöz nyúlnak. Lelkesítő, de csak akkor, ha ki-ki a környezetében nem hagyja szó nélkül a csaló(ka) propagandát.

 

Surján László

.

Vissza a kezdőlapra