2005. február 17. csütörtök 21:18

 

Surján László: összefogásra lenne szükség

 

Sajnos a kormány és a média egy része továbbra is a figyelmeztetés élének tompítására törekszik. A brüsszeli kritika eldöntötte azt a vitát, hogy jó úton jár-e a magyar gazdaságpolitika vagy sem: intőt kaptunk és házi feladatot, amit akár úgy is felfoghatunk, hogy gondnokság alá helyeztek. Ilyenkor félre kellene tenni a pártok önzését, a hatalom gőgjét, s minden szellemi erőnket összeszedve közösen kellene megtalálnunk a legjobb megoldásokat.


Egy évvel a választások előtt végrehajthatatlanok azok az egészségügyi, oktatásügyi és államigazgatási reformok, amelyekre az Európai Bizottság ösztökéli Magyarországot. „Nincs kormány, amelyik egy évvel a választások előtt meghúzná ezt a lépést, ráadásul hitelt érdemlően” – közölte a BruxInfóval Surján, aki tagja a parlament költségvetési bizottságának.

A képviselő fontosnak tartaná, ha minden magyar politikai erő összefogna és megpróbálna konszenzusra jutni az államháztartási hiány lefaragásának kérdésében. „Jól tenné a kormány, ha megkeresné az ellenzéket, hogy konszenzusos alapon próbáljanak szembenézni a problémával” – mondta. Az adóreform lehetne az egyik ilyen kérdés, ahol Surján szerint létezik ugyan kormányelképzelés, de nincs konkrét előterjesztés. A képviselő alapvetően korrektnek tartja a Bizottság figyelmeztetését, hogy Magyarország körültekintően járjon el az adócsökkentéssel. Nem ért egyet viszont Brüsszelnek azzal a megközelítésével, hogy (a kormány) ne nyúljon az adókhoz, hiszen az adócsökkentés hazánkban a jobb fizetési morál révén növelheti az adóbevételeket, nem pedig csökkentené azokat, amitől a Bizottság tart. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet a FIDESZ által javasolt adócsökkentő csomagra, amely véleménye szerint a foglalkoztatás növelésén keresztül az adóbevételeket is gyarapítaná. Surján László arra is rámutatott, hogy hazánk a kötelezettségek nem teljesítésével a kohéziós forrásokat is kockáztatja. „A tűzzel játszunk” – tette hozzá a politikus, aki szerint a kormánynak nagyon komolyan kellene vennie a mostani figyelmeztetést.

A BruxInfo nyomán

.

Vissza a kezdőlapra