2005. február 16. szerda 21:31

 

Megkaptuk a leckét
 

Az Európai Bizottság a mai napon két anyagot tett közzé: Egyet Spanyolország, Cyprus, Lettország, Litvánia, Szlovénia, az Egyesült Királyság helyzetéről (angol nyelven) és egyet külön Magyarországról (magyarul). Ez utóbbit szószerint közöljük, márcsak azért is, hogy kiderüljön: az MTI gyorsjelentése lényegesen torzította a Bizottság közleményét. Az MTI enyhíteni próbált a dolgon, a következőket írva:

 

- További erőfeszítések révén Magyarország képes lesz 2008-ra csökkenteni a hiányt és olyan költségvetési irányra váltani, amely kedvez az országnak és a következő nemzedékeknek - idézte Joaquin Almunia gazdasági és pénzügyekben illetékes biztos a szerdán nyilvánosságra hozott közleményt.

A közlemény magyarul is kiadott szövegében viszont ez áll:

 „Néhány további erőfeszítés árán Magyarországnak képesnek kell lennie arra, hogy költségvetési hiányát 2008-ig kiigazítsa, és egy olyan egészségesebb költségvetési pályára álljon, amely az ország és annak jövendő generációinak javát szolgálja", mondta Joaquín Almunia, a gazdasági és monetáris ügyekért felelős európai biztos.

A Bizottság tehát feladatként jelölt meg azt, amit az MTI ténymegállapításnak állított be. Illyés Gyula írta, hogy növeli, ki elfedi a bajt. Ezt ajánlom minden érdekelt figyelmébe.

Az érdeklődőknek természetesen a Bizottság teljes ajánlását érdemes elolvasniuk, ebből a legfontosabbakat kiemeltük:

  1. Csökkenteni kell a 2005. éves költségvetés hiányát a GDP mintegy fél százalékával 4,7 %-ra (a nyugdíjkorrekció nélkül 3,8 %-ra).

  2. Lényegesen meg kell növelni az un. vésztartalékot.

  3. A vésztartalék felhasználását korlátozni kell,  arra csak akkor kerülhet sor, ha a megfelelő hiány reálisan elérhető.

  4. Haladást kell elérni a közigazgatás, az egészségügy és a közoktatás reformjában.

  5. A tervezett adócsökkentések időzítése és végrehajtása vegye figyelembe a pontosított felzárkóztatási program teljesülését.

A kormánynak érdemi lépéseket kell tennie, a Bizottság négy hónap múlva ismét megvizsgálja a helyzetet. Almunia biztos úr a sajtótájékoztatón világossá tette, hogy nem volna szerencsés, ha ismét újabb ajánlásokat kellene megfogalmazni.

 

Dr. Surján László

 

.

Vissza a kezdőlapra