2005. január 18. kedd 00:05

 

Újabb jelentős gázáremelésre készül a kormány

 

Azzal, hogy a Mol gázüzletága a német E.on többségi tulajdonába kerül, további jelentős gázáremelésre lehet számítani, s ez maga után vonja a villany és távhő árának növekedését is - mondta Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke, sajtótájékoztatón, hétfőn Budapesten.

 

Utalt arra, hogy a Medgyessy-kormány a Mol nyomásának engedve két év alatt a gázárakat 45 százalékkal megemelte, aminek következtében az üzletág vesztesége csökkent, sőt 2004 első felében már 100 milliárd forintnyi nyereség képződött rajta.

 

Az áremelés indoka legutóbb is a világpiaci árak növekedése volt, ám arról a tényről nem esik szó, hogy 2004 első háromnegyed évében az import átlagár köbméterenként 30,3 forint, a Mol eladási átlagára pedig eközben 39,4 forint volt - mondta az elnök.

 

Emlékeztetett arra, hogy a gázárak a volt szocialista országok között Magyarországon a legmagasabbak, annak ellenére, hogy a felhasználás mintegy 20 százalékát az olcsóbb, hazai kitermelésű földgáz teszi ki.

 

"A Gyurcsány-kormány nemrég jelentette be, hogy a Mol maradék 12 százalékos állami részesedését értékesíteni kívánja, s ezzel végleg megszűnik az állami befolyás a Mol felett" - hangoztatta Járosi Márton.

 

Kifejtette: mivel a villany mintegy 40 százalékát a gáztüzelésű erőművekben termelik, a társulat szerint az indokolatlan gázáremelés növeli az áram árát is. A szervezet kifogásolja azt is, hogy a Magyarországon működő külföldi tulajdonú erőművek és áramszolgáltatók profitja a privatizáció óta mindig nagyobb volt mint az eredetileg garantált 8 százalék, sőt 2003-ban már 15,3 illetve 13,8 százalék extraprofitot realizáltak, ami lényegesen meghaladja a saját országaikban elérhető nyereséget.

 

Az Energiapolitika 2000 Társulat nehezményezi azt is, hogy a magyar kormány, az EU-megállapodás általános forgalmi adóra vonatkozó 2007-ig szóló, átmeneti kedvezményét 2004 januárjában önként feladta, s a tűzifa, a távfűtés, és a földgáz áfa-kulcsát 12-ről 15 százalékra, míg a villamos energiáét 12-ről 25 százalékra emelte.

 

"Az elmúlt két évben bekövetkezett energia áremelések hatását, az általános szociálpolitika nem képes orvosolni, ezért az uniós irányelvekkel összhangban, kizárólag a lakossági fogyasztásra kiterjedő szociális tarifák bevezetése mára elkerülhetetlenné vált" - közölte az elnök.

 

Az Energiapolitika 2000 Társulatot, 5 éve alapította Járosi Márton, aki 1991-1994 között a Magyar Villamos Művek Rt. általános vezérigazgató-helyettese volt, és Petz Ernő, a Paksi Atomerőmű 1991 és 1994 közötti vezérigazgatója, miután a Magyar Energetikai Társaság vezetőségéből eltávolították őket.

 

Céljuk a szakmai érdekvédelem és közéleti tevékenység folytatása a nemzeti elkötelezettségű, környezetbarát energiapolitika kidolgozásának segítésére, népszerűsítésére és védelmére.

MTI - fideszfrakcio.hu

vissza Vissza a kezdőlapra