2005. február 16. szerda 21:20

 

Egy életmű legszebb darabjai

 

"Ilosvai Varga István igazi szentendrei festő, aki először érzett rá, hogy a város milyen festői transzpozíciókhoz kínál lehetőséget"

 

Ilosvai Varga István emléke előtt adózik a szentendrei MűvészetMalom. A festő 1895-ben született; a főiskola elvégzése és párizsi tanulmányútja után a Nagybányai Művésztelepen, majd 1933-tól a Szentendrei Régi Művésztelepen dolgozott, s 1935-ben Szentendrén telepedett le. Itt bontakozott ki festői énje, itt talált rá a városképben adott, festői látásmódjában igényelt poétikus, ugyanakkor erősen szerkesztett térkonstrukcióra. Ezután képeinek szinte kizárólagos témájává válik a szentendrei utca, tér, zug, a házfalak és az emberek együttese. Ábrázolásbeli eszközeiben meghatározó szerepet játszik a szín kompozíciós szerepe. Csendéletei és portréi is a szerkesztett tér és a kolorit egyensúlyát kutatják. Ilosvai Varga István igazi szentendrei festő, aki először érzett rá, hogy a város milyen festői transzpozíciókhoz kínál lehetőséget, s azokat képein megvalósítva nagyszerű életművet teremtett.

A szentendrei MűvészetMalom és a Ferenczy Múzeum közös kiállítása a művész születésének 110. évfordulóján életművének minden eddiginél teljesebb bemutatását tűzte ki célul. A kiállított művek kétharmad része a Ferenczy Múzeum – amely a művész hagyatékának másfélszáz darabját őrzi – és a Magyar Nemzeti Galéria anyagából származik,  egyharmada pedig magángyűjtemények legszebb darabjaiból mutat be válogatást. A kiállított művek zöme festmény, amelyet különféle technikával készült rajzok egészítenek ki. A műtárgyak mellett a kiállításon szerepelnek dokumentációs anyagok, elsősorban fotók a művész és a Szentendrei Régi Művésztelep életéről. Láthatunk néhány olyan tárgyat is, amely környezetének dísze, tartozéka volt, s amelyek megjelennek festményein is. Ezen túlmenően a rendezők célja, hogy érzékeltessék azt a sokoldalúságot, amely a művész sajátja volt: festői életműve mellett természettudománnyal foglalkozott, és abban is maradandót alkotott. Nemzeti értékű lepkegyűjteményt hozott létre, mely bekerült a Természettudományi Múzeumba. Legendás volt a mintegy 20 ezer darabos, rendszertani szempontból korrekt tudományossággal osztályozott és szépészeti szempontok szerint összeállított kaktuszgyűjteménye.  Néprajzi gyűjteményének tárgyai szintén helyet kapnak a kiállításon, amelyet február 19-én délután öt órakor nyit meg Hann Ferenc művészettörténész.

*

Képeinken a művész Viharos szentendrei utca (1933) és a Barna, sárga kép (1944) című alkotásai láthatóak.

.

Vissza a kezdőlapra