2005. február 16. szerda 21:04

 

Programajánlatunk, a teljesség igénye nélkül

 

"Beregszásziak Egerben, miskolciak a Művészetek Palotájában, aranysarkantyú a Hagyományok Házában..."

 

A magyar autentikus néptáncművészet egyik különleges eseménye a kétévente megrendezésre kerülő békéscsabai Aranysarkantyú szólótánc-fesztivál. Az elmúlt évtizedekben mind a hivatásos, mind az öntevékeny együttesek kiemelkedő tudású táncosai bizonyították itt rendre tehetségüket, elkötelezettségüket az autentikus paraszti táncok iránt, szerezve e versenyek által is sokszor országos hírnevet, elismerést mind maguknak, mind néptáncművészetünknek. A Magyar Állami Népi Együttes fiatal táncosai közül tizenhatan indultak az idei versenysorozaton. Az általuk elnyert négy aranysarkantyús első díj, valamint az öt különdíj nem csak egyéni sikerük, hanem a Magyar Állami Népi Együttesben folyó szakmai munka sikere is. Díjnyertes produkciójukat a nagyközönség előtt is bemutatják február 25-én, 19 órától a Hagyományok Házának színháztermében (I. ker., Corvin tér 8). A szólótáncosok: Farkas László, Poprádi Csaba, Sikentáncz Szilveszter, Zsuráfszki Zoltán, Ágfalvi György, Csécsi Katalin, Onodi Attila és Lőrincz Hortenzia. A gálaműsorban közreműködik még Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei, valamint Herczku Ágnes szólóénekes. A műsorban szerepel többek között somogyi össztánc, oláhos táncok Dél-Alföldről, kalocsai táncok, rimóci pár, tyukodi és nagyecsedi páros táncok Szatmárból, érpataki lassú és friss csárdás, bodrogközi csárdások, mezőkölpényi táncok.

*

Az „Ígéret” című hangversenysorozat a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében indul útjára a Banchieri Énekegyüttes koncertjével. A sorozatban olyan fiatal előadóművészek kapnak szereplési lehetőséget, akik számos hazai és nemzetközi megmérettetésen bizonyítottak már, és most Budapesten is alkalmuk nyílik a bemutatkozásra. A Banchieri Énekegyüttes február 25-én, pénteken este fél nyolctól Thomas Tallis, Giaches de Wert, John Bartlet műveivel lép színpadra. A kar 1988-ban történt megalakulása óta a régi és kortárs „a capella” zene egyik legfiatalabb és legtehetségesebb előadóiként vált ismertté Magyarországon, Európában és Japánban. Pályájuk során a társas éneklés legnevesebb előadóiként számon tartott angol King's Singers együttes énekeseivel tartottak mesterkurzusokat Bécsben, Londonban, Budapesten, Szombathelyen és Nyíregyházán.

*

A Miskolci Szimfonikus Zenekar Fenyő László gordonkaművész közreműködésével játszik a Művészetek Palotájában jövő vasárnap, február 27-én este fél nyolctól. Csajkovszkij nyitányfantáziája a Rómeó és Júliából, Mendelssohn Hebridák-nyitánya és olasz szimfóniája, valamint Saint-Saens a-moll gordonkaversenye lesz műsoron. A zenekarral fellépő vendéget, Fenyő Lászlót a szakma egyöntetűen az első számú fiatal magyar csellistaként tartja számon. Igen ritkán játszik itthon, 1991 és 2000 között kilenc versenyen indult, s szinte mindig dobogós helyet ért el. Legutóbb, 2004 szeptemberében a csellisták talán legrangosabb megmérettetésén, a frankfurti Casals-versenyen is diadalmaskodni tudott.

*

A lassan negyedszázados múltra visszatekintő Boban Markovics Orkestar ismeretsége és népszerűsége töretlen. Míg a 90-es években Boban a szerbiai fúvóstalálkozókon bizonyította tehetségét és virtuozitását, addig az új évezred beköszöntével megérkeztek az európai sikerek is, melyek közül a Bobanék mindig a magyarországi sikereket emelik ki. Boban fia, Markó is felnőtt a feladathoz, hogy a zenekar meghatározó figurája legyen. Hangszerbeli tudása, improvizációs készsége azt bizonyítják, hogy várhatóan apja sikereit is túlszárnyalja majd. Idén sem lesz hiány a turnékból, február 26-án este fél nyolctól a Zeneakadémián filmzenék sokaságával fűszerezett koncertet adnak.

*

Dér Denisa és Őze Áron szereplésével mutatják be a Komédium Színházban (V. ker. Tüköry u. 5.) Alexander Gelman Pad című egyfelvonásos komédiáját február 25-én. A darab helyszíne egy pad a parkban. Találkák, kapcsolatok intim szövődésének és felbomlásának tanúja, ahol kiderül, mire vágyik egy kiküldetésben lévő, családját a messzi távolban tudó férfi, és mit remél a gyermekét egyedül nevelő nő a férfitól. Szándékolt és a belső görcsöktől is vezérelt félreértések komikus vígjátéka ez a történet. Az örök vadászat szatírája, Gelman megértő és szeretetteljes ábrázolásában, Dér András rendezésében.

*

Az egri Gárdonyi Géza Színház is csatlakozott a Független Magyar Művészeti Alapítvány segítő akciójához. A társulatok egy-egy itthoni vagy beregszászi vendégelőadás teljes bevételét kínálják föl a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház javára. Így próbál segíteni a 100 éves egri Gárdonyi Géza Színház is, aki február 16-án vendégségbe hívta a beregszászi társulat Örkény István: Tóték című nagysikerű produkcióját, s annak teljes bevételét a fejújításra ajánlja föl. „A Tóték ismert mű, és jó az előadás. Örkény pedig régen jelent meg az egri színpadon.” – mondta Csizmadia Tibor, az egri színház igazgató-főrendezője. Az egriek összefogása példaértékű: nemcsak teltház kíséri az előadást, hanem az önkormányzat is 1 millió forintot ajánlott fel. A beregszászi társulattal tíz éve tart kapcsolatot a város, ahol szinte valamennyi bemutatójukkal vendégeskedtek már. Nem véletlen, hogy Eger eséllyel pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, hiszen számtalan testvérvárosi és kulturális kapcsolatot ápol határon túliakkal.

 

.

Vissza a kezdőlapra