2005. február 19. szombat 23:04

 

Az SZDSZ mélyíti a szakadékot

 

 

Az SZDSZ nevének megváltoztatásáról fogadott el ajánlást az országos tanács, az új név Szabad Demokraták Szövetsége - Magyar Liberális Párt lesz – olvasom a friss hírt. Az SZDSZ nevének megváltoztatásáról szóló ajánlást fogadott el a párt Országos Tanácsa, a március 19-i, szegedi tisztújító küldöttgyűlés előtti utolsó ülésén - jelentette be Pető Iván sajtótájékoztatón szombaton. A testület elnöke közölte: az ajánlás szerint párt neve Szabad Demokraták Szövetsége - Magyar Liberális Párt lesz. „Miután vitán felül, az SZDSZ az egyetlen liberális párt ma a magyar politikai életben”, ez új nevében is megjelenik majd - mondta, hozzátéve, hogy az SZDSZ rövidítés továbbra is megmarad. Elmondta: a névváltoztatáshoz szükséges alapszabály módosítást a márciusi küldöttgyűlésen fogadják majd el. A név kötelez, folytassuk a hír fölötti töprengésünket, olyaténképpen: vajon mégsem fog összenőni az, ami összetartozik?

 

Mert hiszen a liberális gazdaságpolitika szakadékokat képez, tudhattuk meg nem oly régen Gurmai Zita asszonytól. A nemzetközi szakszervezeti mozgalom vezető szervezetei (ICFTU, WCL, ETUC és mások) szervezésében a brazíliai Porto Alegrében nemzetközi tanácskozást tartottak a globalizáció társadalmi kihatásairól. A konferencián részt vett és előadást tartott Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének, és az MSZP Nőtagozatának elnöke. „A tanácskozáson szó volt a multinacionális cégekkel szembeni érdekérvényesítés és érdekképviselet új formáinak létrehozásáról, és arról a tényről, hogy az információhoz való hozzáférésben nagy az eltérés a férfiak és a nők között. Ezt a fajta diszkriminációt a modern ismeretekhez nehezebben hozzáférő nők szenvedik meg leginkább” – hangsúlyozta beszámolójában Gurmai Zita. Hozzátette: „A tanácskozás zárónyilatkozatot fogadott el, amelyben megállapította, hogy a liberális gazdaságpolitika tovább mélyíti a szakadékot a fejlett és az elmaradott országok, szegény nemzetek között. A szakszervezetek és a baloldali mozgalom célja az elviselhető életmód megteremtése, a védekezés a szolidaritás eszközeivel a globalizáció veszélyei ellen. A szociális védelem és a nemek közötti egyenlőség az egyetlen lehetséges megoldás a kilábalásra a szegénységből.”

 

Nem tisztünk igazságot tenni, de szögezzük le: ez minimum két álláspont. Amelynek koalíciós összehangolása meglehetősen nehéz (bár, ameddig mindkettő csupán a lefölözhető kölcsönökben gondolkodik, addig nem lesz közöttük látványos összetűzés…) A lényeg: valaki, előbb-utóbb, választásra kényszerül. Én amondó vagyok, könnyítsük meg a dolgukat. Töprengjenek ezen mindketten, egy év múlva, ellenzékben…

(tamási)

.

Vissza a kezdőlapra