2005. február 23. szerda 18:50

 

Ukrajna 2007-től tárgyalna az EU-csatlakozásról

Viktor Juscsenkó Ukrajna ambiciózus, a mihamarabbi EU csatlakozásra törő terveiről beszélt február 23-án az Európai Parlament strasbourgi ülésén.

 

A képviselők közül volt, aki narancssárga sállal, többen narancssárga papírlapokkal köszöntötték az ukrán elnököt. A házelnök, Josep Borrell az Európai Parlament nevében gratulált Juscsenkónak, és kijelentette: Ukrajna bízhat az EU támogatásában. Emlékeztetett arra, hogy az EP 2005. január 13-ai állásfoglalásaiban már felszólította a Tanácsot és a Bizottságot, vizsgálják meg, milyen társulási formákat lehet ajánlani Ukrajnának. Világos európai perspektívát kell nyújtania Kijev számára - mondta Borrell, aki hozzátette: a képviselők reményei szerint Ukrajna előbb-utóbb az unió tagjává válhat.

 

Juscsenkó nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a „demokrácia szimbólumában”, az Európai Parlamentben állhat. Mint mondta, Ukrajna új európai szimbólumot hozott létre a narancssárga színnel. Ez a demokrácia jelképe, amely azt jelzi, hogy az ukrán nép a szabadság és az igazságosság útját, az Európai Unió felé vezető utat választotta - jelentette ki Juscsenkó. „Új nemzet született Ukrajnában” - mondta az államfő, majd, mielőtt meghajlással is megköszönte az európai parlamenti támogatást, hozzátette: „önök voltak a keresztszülői”.

 

Juscsenkó ígéretet tett az EU-val való kapcsolatokról szóló akcióterv végrehajtására. Szerinte az EU szomszédsági politikáján túllépett az idő, Ukrajna célja nem más, mint a unióba való belépés. Két éves felkészülési időszakot követően, már 2007-ben szeretnék megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Szakértők ezt nem tartják reális elképzelésnek. Mindez nem akadályozta a képviselőket abban, hogy felállva és lelkes tapssal ne jutalmazzák az elnök elszántságát.

 

Juscsenkó mielőbb teljesíteni szeretné a koppenhágai kritériumokat. Ukrajnában a miniszterelnök-helyettes felel az EU-val való kapcsolatokért.  A kormányzat kiemelt célja a korrupció elleni küzdelem, az igazságszolgáltatás és a média függetlenségének biztosítása, az emberi jogok védelme, a közigazgatás, a szociális ellátás és az oktatás javítása.

 

Az Európa felé tett lépés nem irányul Oroszország ellen, sőt inkább közelebb hozza a két országot egymáshoz, mondta az elnök, akinek a megmérgezésében akár valamely külső hatalom titkosszolgálatának részvétele sem zárható ki.

 

Az ukrán elnök a beszédet követő sajtótájékoztatón azt mondta: az idén fő céljai között szerepel a piacgazdaság kiépítése, a WTO-ba való belépés és az EU-val szabadkereskedelmi zóna létrehozása. Emellett Ukrajna szeretne hozzájutni uniós forrásokhoz is, és vízumkönnyítéseket is vár az EU-tól.  Kérdésre válaszolva Juscsenkó kijelentette: nem versenyez Törökországgal, viszont Ukrajna mielőbbi csatlakozásában érdekelt.

 

Mi magyarok természetesen érdekeltek vagyunk Ukrajna fejlődésében, demokratizálásában, gazdagodásában. Valószínűleg nem Kárpátalja a legszegényebb terület, de érdemes bepillantani az ottani világba: http://www.acszoli.hu/ukrajna/ukrajna.htm

 

A kárpátalját júrók beszámolói mellett akár webkamerán át is benézhetsz, mi van arra felé, például Harkovban.

 http://real.kharkov.ua/img/s/webcam320x240.jpg  Akárhogy is, de Ukrajna előtt még hosszú az út Hosszú, de jó az irány.

 

 Surján László

.

Vissza a kezdőlapra