2005. január 30. vasárnap 17:38

 

Kell-e, szabad-e vasárnap nyitva tartani?

A csehországi üzletek ünnepi és éjjeli nyitva tartásának korlátozását követeli a cseh kereskedelmi dolgozókat tömörítő szakszervezet. Csehországban 1991 óta nincs szabályozás, teljesen szabad az üzletek nyitva tartása. Néhány üzletlánc - például a Tesco vagy az Ahold - állandóan nyitva tart, és más nagy kereskedelmi központok, áruházak is nyitva vannak állami és egyházi ünnepeken is, vasárnap pedig szinte mindenütt általános a nyitva tartás.

 Nálunk is új törvény készül. Ez nem tiltaná a vasárnapi nyitva tartást, de több beleszólást engedne az önkormányzatnak. A még korántsem végleges dokumentum egyik kulcspontja éppen a nyitvatartást akarja szabályozni. Az elvi kérdés az, hogy a boltok tulajdonosai vagy pedig az illetékes jegyző hatáskörébe tartozzon-e a nyitvatartás megállapítása. Persze maga a jogalkotó is dönthetne néhány kérdésben, s a vasárnapi nyitvatartás éppen ilyen terület.

Szó van arról, hogy egy „középutas" megoldás lesz a befutó, mely meghagyja ugyan a tulajdonosok döntési jogkörét, de egyszersmind növeli az illetékes önkormányzat operatív jogosítványait. Így például a köz érdekében korlátozni lehetne azoknak a boltoknak, illetve vendéglátó-ipari egységeknek a „látogatási idejét", melyek késő esti működése zavarná a környéken lakók nyugalmát, ami kétségtelenül közügy. Ám – vélik sokan – a vasárnap pihenőnap jellege ugyancsak közügy, s a kereskedelmi dolgozóktól ezt tömegesen megvonni, bizony nagyon érzékeny kérdés. Nem véletlen, hogy a cseheknél komoly mozgás indult meg a zárvatartás érdekében.

Érdemes egy kis nemzetközi kitekintést is tenni. Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban a jelenleg hatályos magyar törvénykezéshez hasonlóan nem korlátozzák a kereskedelmi egységek nyitva tartását. Az EU régi tagállamai közül Olaszországban, Ausztriában és Németországban a legszigorúbbak az előírások. Ez utóbbi helyen vasárnap egész nap, illetve hétfőtől szombatig reggel 6 óra előtt és este 20 óra után nem nyithatnak ki a boltok. Nagy-Britanniában és Írországban viszont liberálisak a szabályok, a hét minden napján napi 24 órán át nyitva tarthatnak az üzletek. Nincs tehát „európai modell”. Viszont bármi lehet a döntés. A tervezet állítólag figyelembe veszi a történelmi hagyományokat épp úgy, mint a foglalkoztatottak, illetve a kereskedők és vendéglátósok érdekeit, valamint a jellemzőbb vásárlási szokásokat.

A kérdés nemcsak a vasárnap megszentelésével kapcsolatos megfontolások miatt bonyolult. Nálunk is van néhány olyan vállalkozás, mely azt szorgalmazza, hogy vasárnap zárva legyenek a boltok, az ő érdekeiket, véleményüket azonban törvénytervezet nem vette figyelembe.  A vasárnapi „shop-stop" gondolata két szempontból merülhet fel. Az egyik a kereskedelmi dolgozó, akinek így korlátozott a családtagjaival való együttléte, s ilyen esetekben lazul a gyerek-szülő viszony is. De van anyagi szempont is. A kis boltok számára nem könnyű kigazdálkodni a vasárnapi n nyitvatartással kapcsolatos növekvő bérigényt. Ha emiatt nem nyit ki, még több vevő fordulhat el tőle. Ezeknek a kereskedőknek bizony jól jönne egy vasárnapi nyitvatartási tilalom.  Ma a napi fogyasztási cikkek 2095 milliárd forintos éves forgalmából átlagosan 4 százalék jutott vasárnapra, 19 pedig szombatra. Így a hétvégén összesen 482 milliárd forint a kereskedelmi vállalatok bevétele. Ez bizony bő 116 milliárddal kevesebb, mint ami arányos forgalom mellett volna. A szombattal való egybevetés pedig igencsak megtévesztő. Az egész forgalom mindössze 4 százalékát adó vasárnapi bevétel nincs 84 milliárd, tehát komolyan felvethető, hogy érdemes lenne nálunk is a német  vagy osztrák példát követni.

Te, tisztel Olvasó, vajon milyen gyakran vásárolsz vasárnap? Mire voksolnál: vasárnap nyitva avagy zárva legyenek-e a boltok? Legyen ismét vásárnap a vasárnap, avagy inkább minél több embertársunk pihenhessen heti ritmusban?

Surján László

 

vissza Vissza a kezdőlapra