2005. június 21. kedd 16:59

 

EU - egyablakos áfa-rendszer

Megszavazta az Európai Parlament gazdasági bizottsága Becsey Zsolt javaslatát az egyablakos áfa-rendszerről

 

Megszavazta az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága kedden Brüsszelben Becsey Zsolt jelentését, amely az Európai Unióban működő kis- és középvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentését javasolja egyebek között az úgynevezett egyablakos áfa-rendszer általános bevezetésének szorgalmazásával, illetve a kis- és középvállalkozások alanyi adómentességi határának rögzítésére vonatkozó kezdeményezéssel.

A jelentésről, amely javaslatokat fogalmaz meg az EU-tagországok számára a témában, a nyári szünet után, szeptemberben tárgyal és szavaz plenáris ülésen a parlament. A tagországok szakminiszterei júliustól kezdik tárgyalni a témát - emlékeztetett a lényegében egyhangú szavazás után Becsey Zsolt. Hozzátette, hogy adóügyekben a tagállamoknak egyhangú döntést kell hozniuk.

A javaslat egyebek között az egyablakos áfa-rendszer általános uniós bevezetését szorgalmazza: a rendszer lényege, hogy a vállalkozó minden, adóval kapcsolatos teendőjét az egész unióra érvényes módon egyetlen helyen, anyaországában elvégezheti. Ez különösen kedvező az általában önálló adminisztrációs kapacitással nem rendelkező kis- és középvállalkozásoknak.

A képviselő javasolta azt is, hogy a kis- és középvállalkozások - tagállamok által eldöntendő - alanyi adómentességének határát uniószerte rögzítsék 50-100 ezer euró között a vállalkozás első három esztendejére. Mint korábban jelezte: ezzel különösen a kelet- és közép-európai kis- és középvállalkozók tőkeerejének és forgalmának figyelembe vételét kívánná elérni az uniós szabályozásban.

A vállalatok - elsősorban a kis- és középvállalkozások - pénzügyi likviditásának segítésére Becsey Zsolt támogatta az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy a határon átnyúló áfa-visszaigényléseket maximum három hónapon belül kell teljesíteniük a tagállami adóhatóságoknak.

Az Európai Bizottság egységes listát javasolt arról, hogy milyen tételek vonhatók le, vagy melyekre vonatkozik részleges vagy teljes levonási tilalom. Ezzel kapcsolatban még további gondolkodás várható az Európai Parlamentben - mondta el Becsey Zsolt.

Kiterjesztené a javaslat a fordított elszámolás elvét, amely szerint az áfát a vevő fizeti ki a vevő országában. Külön kezdeményezések szerepelnek a javaslatban arra is, hogy a hatóságok lehetőség szerint mielőbb végezzék el a regisztrációt, illetve gyorsuljon a vámhatóság értesítése.
 

 .

Vissza a kezdőlapra