2005. június 20. hétfő 15:18

 

Kétszáz magyar az EP-ben

Elérte a kétszázat az Európai Parlamentben asszisztensként, hivatalnokként vagy éppen képviselőként dolgozó magyarok száma. A magyarországiak mellett szlovákiai magyarok is tevékenykednek az EP-ben, hamarosan pedig Erdélyből is érkeznek magyar nemzetiségű megfigyelők.

 

Az Európai Parlament titkárságának adatai szerint ezen uniós intézmény hivatalos állományában pillanatnyilag 55 magyar állampolgárságú állandó tisztviselő dolgozik. Náluk felvételi követelmény volt a többfordulós uniós versenyvizsga teljesítése is. Ők kevés kivételtől eltekintve még kilenc hónapos kötelező próbaidejüket töltik, ezt követően azonban - szerencsés esetben - egész életükre szóló kinevezést kapnak.

Az uniós parlamentben további 44 magyar állampolgár dolgozik ideiglenes tisztviselőként, négyen pedig szerződéses munkatársként.

Az eddig említett 103 EP-dolgozó között vannak titkárnők, tolmácsok, fordítók, szakbizottsági tisztviselők, valamint más adminisztratív és egyéb feladatokat ellátók is. 

Az uniós parlament budapesti információs irodájában jelenleg ketten dolgoznak. Rajtuk kívül a magyar EP-tisztviselők nagyjából hatvan százalékának Brüsszelben van a munkahelye, a többieknek pedig Luxembourgban. A munkatársak egy része havonta egy hetet Strasbourgban tölt, amikor ott tartják az Európai Parlament plenáris ülését. Jelenleg egyébként nyolc magyar állampolgárságú fiatal gyakornokoskodik az EP valamelyik, pártoktól független részlegén. 

Az EP alkalmazásában egyébként 2005. május 1-jei adatok szerint összesen 4514-en állnak. Több, mint tizenhárom százalékuk, 593 fő belga állampolgár. A franciák 522-en, az olaszok 490-en vannak. Érdekesség, hogy a legnagyobb népességű tagállam, Németország csak 354 EU-állományba tartozó munkatárssal képviselteti magát az uniós parlamentben. (A Magyarországhoz és Belgiumhoz hasonló méretű Csehország esetében ez a szám 82, a régebben csatlakozott Portugáliánál pedig 220.)

Nem tartoznak az unió hivatalnokállományába a képviselők és közvetlen munkatársaik sem, holott természetesen ők is az Európai Parlamentben dolgoznak - Brüsszelben, illetve havonta egy héten át Strasbourgban.

Magyarország 24 képviselőt küldött az EP-be. (Összehasonlításul: a 732 EP-képviselő közül Németország 99-et, Franciaország és Olaszország 78-78-at, Belgium, Csehország és Portugália 24-24-et delegált.)

Az Európai Néppárt sajtóosztályának tájékoztatása szerint a 12 fideszes és egy MDF-es képviselőt összesen 26 asszisztens, illetve titkár, titkárnő segíti. A magyar néppárti delegáció emellett általában egyidejűleg három gyakornokot is fogad.

A magyar szocialista delegáció titkárságának közlése szerint a kilenc képviselő mellett összesen huszonketten dolgoznak. A szocialistáknál általában négy-öt gyakornok ismerkedik az EP-vel.

A két magyar liberális képviselőt jelenleg három asszisztens és egy gyakornok segíti.

Határon túli magyarok dolgoznak két felvidéki képviselő, Bauer Edit és Duka-Zólyomi Árpád titkárságán. A két-két asszisztens mellé rendszeresen fogadnak egy-egy gyakornokot is.

A magyarok száma tovább nő majd a Magyarországnak szánt posztok további feltöltésével. Idén szeptemberben megérkeznek a romániai megfigyelők is, akik közül hármat - Szabó Károlyt, Kelemen Atillát és Kónya-Hamar Sándort az RMDSZ jelölt.

 .

Vissza a kezdőlapra