2005. április 25. hétfő 22:36

 

Aláírták Bulgária, Románia EU-csatlakozási szerződését

Bulgária és Románia csatlakozási szerződése értelmében 2007. január 1-jével teljes jogú tagja lehet az Uniónak. A dokumentum záradékai között mindazonáltal szerepel, hogy a csatlakozás egy évvel elhalasztható, ha a felkészülés üteme elmarad a kívánatostól.

Aláírták hétfőn délután Luxembourgban Bulgária és Románia csatlakozási szerződését az Európai Unióval.

A szerződések értelmében a két balkáni ország 2007. január 1-jével nyerhet teljes jogú tagságot. A dokumentum záradékai között mindazonáltal szerepel, hogy a csatlakozás egy évvel elhalasztható, ha a felkészülés üteme elmarad a kívánatostól. A csatlakozási szerződést a jelenlegi tagországok részéről a külügyminiszterek írták alá a Neumünster apátság épületegyüttesében. Csak a két "ünnepelt" képviseltette magát állam és kormányfői szinten.

Mind Bukarest, mind Szófia közel tíz évet várt erre a pillanatra: Románia 1995. július 22-én, Bulgária 1995. december 14-én nyújtotta be csatlakozási kérelmét.

A hátralévő másfél év nem lesz könnyű menet egyik országban sem. Az Európai Parlament kiharcolta a jogot arra, hogy felkészülési folyamatuk ellenőrzésébe mindvégig beleszólása legyen, és javasolhassa akár a halasztó záradék életbe léptetését is. A képviselők elsősorban a korrupció és a bűnözés elleni harcban, a környezetvédelemben, a közigazgatási és igazságügyi reformok területén, az állami támogatások leépítésében, illetve a kisebbségek ügyében szeretnének még jelentős előrelépést látni a csatlakozásig.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az Európai Tanács soros elnöke azt hangsúlyozta, hogy Európának még több demokráciát, még több szabadságot jelent a két ország csatlakozása. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke kritikusabb volt: annak fontosságát emelte ki, hogy Bulgária és Románia a belépésig még hajtsa végre az előírt reformokat.

Traian Basescu román elnök ünnepi beszédében történelminek nevezte a csatlakozás napját Románia szempontjából, és leszögezte, országa kellő eltökéltséggel és energiával folytatja a felkészülést. "Nincs szándékunk lekésni a 2007-es randevút" - jelentette ki.

Szimeon Szakszkoburggotszki bolgár kormányfő hangoztatta: hazájának történelmében mérföldkő az aláírás, amely újabb lépést jelent a földrész teljes egysége felé is. Egyúttal bizakodását fejezte ki, hogy az EU és tagországai mindent megtesznek a csatlakozási szerződés időbeni ratifikálásának érdekében. A bizakodás emlegetése indokolt. A színfalak mögött igen sokan kételkednek a ma hivatalossá vált döntés helyes voltában. Nagy kérdés, hogy ezek száma koncentrálódik-e valamelyik tagállamban annyira, hogy megakadályozza a ratifikációt. Ilyenre még nem volt példa az Unió történetében, de ilyen kevéssé felkészült országok sem álltak a felvétel küszöbén. Ha Romániában és Bulgáriában nem indul meg valamilyen elsöprő erejű gazdasági fejlődés, minkét ország inkább kárát, mint hasznát fogja látni a mai aláírásnak. Ez viszont döntően nem a felvevők, hanem a jelentkezők felelőssége. Nekünk az erdélyi magyarság sorsa miatt érdekünk a román tagság, ami egyben gazdasági érdekszféránk növelésére is lehetőséget teremt.
 

 .

Vissza a kezdőlapra