2005. június 20. hétfő 21:34

 

Fehérek közt egy európai...

A múlt heti EU csúcs komoly sebeket ejtett a lelkeken. Ennek egyik legszebb kifejezése Juncker elnök úr mélyen emberi nyilatkozata. Mégis ne az európai eszmében csalatkozzunk, hanem némely európainak az önzésére mutassunk rá. Vegyük észre: valóban itt az idő az újraevangelizálásra...

 

Jean-Claude Juncker : Csalódás és szégyen

 

Jean-Claude Juncker, az Unió hivatalban levő elnökét nagyon megrendítette a múlt hét végi brüsszeli sikertelensége. Június 19-én nem titkolta keserűségét: szomorúságot és szégyent éreztem, amikor egymás után hallottam a szegényebbnél szegényebb új tagországokat, amelyek egy megegyezés érdekében készek voltak pénzügyi követeléseik csökkentésére." "Szégyelltem magam" - ismételte Juncker, aki Nagy-Britanniát hibáztatja a megállapodás elmaradása miatt. Mint ismeretes, a csúcs végéhez közeledve a tíz új tagállam a nekik ígért támogatások egy részéről lemondva remélték, hogy Tony Blair hajlandó lesz hasonló lépésre, hogy megegyezés szülessen a 2007-13-as időszakra szóló költségvetés-tervezetről.

 

"A luxemburgi elnöklés a végére ér. Maholnap részleteiben beszámolok az Egyesült Államoknak Európa erejéről és tartásáról" - ironizált Juncker a közelgő euroatlanti csúcsra utalva. Majd hozzátette: "Ma mély seb érte az Európa és az európai eszme iránti lelkesedésemet".

 

 

Forrás: Le Monde,
2005. 06. 20.

 .

Vissza a kezdőlapra